Wydaje Ci się, że żeby zdrowo się odżywiać trzeba poświęcić na to bardzo dużo czasu i wysiłku? Spędzać godziny na planowaniu posiłków, a jeszcze więcej czasu spędzić na przygotowywaniu ich w kuchni? Z tymi mitami, w swojej książce "Jak zdrowo jeść i nie zwariować", rozprawia się, razem z żoną, Magdaleną, Piotr Kucharski.
Magdalena i Piotr Kucharscy przedstawiają całą gamę zdrowych wyborów spożywczych. Pokazują, że przygotowywanie zdrowych i wartościowych posiłków wcale nie musi być wymagające i pochłaniające multum czasu. Czasami wystarczy sięgnąć po najprostsze rozwiązania - na przykład przygotowywanie potraw z warzyw i owoców sezonowych. Dzięki temu składniki do dań są nie tylko łatwo dostępne, ale także znacznie tańsze.
Obecnie wybieranie w sklepach tych bardziej wartościowych produktów w znacznym stopniu zostało ułatwione przez producentów żywności, którzy wyraźnie oznaczają produkty ze składników ekologicznych na etykietach.
Jednak, mimo że w sklepach dostępny jest szeroki asortyment solidnej jakości produktów, to autorzy książki "Jak zdrowo jeść i nie zwariować" z pasją zachęcają, że warto samemu piec chleb czy uprawiać własne zioła. Pozwoli to nie tylko na oszczędność, ale także świadomość z jakich składników powstają poszczególne produkty. Dodatkowym plusem są niewątpliwe walory smakowe, samodzielnie przygotowanych posiłków .
Dania Magdaleny i Piotra Kucharskich zachwycają innowacyjnością, w przepisach króluje różnorodność, a na talerzach wielobarwność. Proponowane przez nich posiłki aż chcą być zjedzone!
Piotr Kucharski uważa, że, aby być dobry kucharzem trzeba spełniać trzy podstawowe warunki - lubić: jeść, karmić ludzi i przede wszystkim lubić przyrządzać potrawy. W 2010 roku wygrał konkurs kulinarny „Gotuj o wszystko”. Jest autorem kilku książek o tematyce kulinarnej, a także publikuje artykuły kulinarne w czasopismach. Na co dzień dzieli się swoją wiedzą w Studiu Kulinarnym Browar Mieszczański we Wrocławiu. A w swoim prywatnym ogrodzie hoduje liczne warzywa i owoce, zgodnie z zasadami ekologii.
Jego żona - Magdalena Kucharska - jest psychodietetyczką, która uczy, jak właściwie się odżywiać i czerpać z tego nie tylko zdrowie, ale i radość.
Autorzy "Jak zdrowo jeść i nie zwariować" chcą przekonać swoich czytelników, że najlepsze jedzenie to taki, które przyrządzane jest w domu i z pasją. Proponują balans pomiędzy tym, co zdrowe, a odrobiną kulinarnego szaleństwa. Zdrowe nie znaczy nudne!