O tym, że jedzenie ma znaczenie ciągle przekonują nas media, lekarze oraz dietetycy. A co w przypadku najmłodszych? W jaki sposób dostarczać im wszystkich potrzebnych składników i od pierwszych miesięcy budować właściwe nawyki żywieniowe? Autorki bestsellera "U malucha na talerzu" poświęconego niemowlętom dostarczają nam solidne opracowanie - drugą część wspomnianego poradnika "Mniam, mniam, maluch je już sam. Jedzenie ma znaczenie."
Tym razem skupiamy się na żywieniu dzieci rocznych, dwulatków oraz trzylatków.
Marta Jas - Baran i Tamara Chorążyczewska podpowiadają, jakie produkty wybierać, a których lepiej unikać. Uczą nas, w jaki sposób dostosować jadłospis naszej pociechy do sezonowości owoców i warzyw - doradzają, co przygotowywać wiosną i latem, a co jesienią i zimą. Autorki poruszają też problem niejadków i dzielą się swoimi sposobami na zachęcenie maluchów do jedzenia.
Po kilku słowach teorii pora na praktykę. W książce "Mniam, mniam, maluch je już sam. Jedzenie ma znaczenie" znajdziemy liczne przepisy na smaczne i zdrowe dania dla najmłodszych. Podzielono je na pory roku. Ważną rolę odgrywają tutaj fotografie poszczególnych śniadań, obiadów, kolacji, deserów - dzieci mogą "jeść oczami."
W przedziale wiekowym od pierwszego do trzeciego roku życia kształtują się nawyki żywieniowe. Oznacza to, że dobór pokarmów w tym okresie odgrywa naprawdę kluczową rolę. Jeśli zależy nam na tym, by nasza pociecha w przyszłości uniknęła groźnych chorób cywilizacyjnych, jak nowotwory, dolegliwości układu krążenia czy cukrzyca to już dziś zacznijmy budować zdrowe przyzwyczajenia.
Poradnik "Mniam, mniam, maluch je już sam. Jedzenie ma znaczenie" jest polecany przez dietetyków, którzy doceniają tę publikację za wybór bezpiecznych, zbilansowanych i odżywczych dań. Co ważne, potrawy przypadają do gustu samym zainteresowanym, czyli dzieciom rocznym oraz dwu i trzylatkom.
Szukasz inspiracji do tworzenia wyjątkowych przysmaków dla swojego malucha? Zobacz, co proponują Marta Jas - Baran i Tamara Chorążyczewska i wypróbuj to w swojej kuchni. Rady i wskazówki pomogą Ci usprawnić i lepiej zorganizować proces przygotowania posiłków, a Ty będziesz dostarczać swojemu kilkulatkowi wartościowych składników odżywczych podanych w atrakcyjnej formie.