Bento rodzaj posiłku, wywodzącego się z kuchni japońskiej. Ma on postać pojedynczej porcji na wynos, kupowanej w punktach gastronomicznych lub przygotowywanej w domu, tradycyjnie składa się z ryżu, ryby lub mięsa, a także pikli i gotowanych warzyw. Oryginalnie pakowany jest w specjalne pudełko – może to być zwykłe plastikowe, produkowane masowo opakowanie, bądź specjalne, wykonane z drewna i pokryte laką. Powszechnie dostępne w Japonii bento spotkać można w sklepach, na stacjach, w kioskach i wszędzie, gdzie można kupić coś do jedzenia, ale Japończycy nadal często przygotowują własne posiłki w domu i zabierają do pracy czy szkoły.
Zachodnim odpowiednikiem bento są lunchboxy, a książka "Lunchbox na każdy dzień. Fit bento" to dietetyczna odsłona bestsellerowych przepisów na posiłki do zabrania ze sobą, autorstwa Malwiny Bareły.
Autorka przedstawia 130 nowych pomysłów na zbilansowane posiłki do lunchboxa. Teraz już nie musisz zawracać sobie głowy liczeniem kalorii, bo każdy przepis zawiera sprawdzoną informację o wartościach odżywczych. Co więcej, przepisy mają wegetariańskie zamienniki, dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Całość wzbogacona została o ideę zero waste, tak by zminimalizować wyrzucanie jedzenia i oszczędzać pieniądze.
W książce "Lunchbox na każdy dzień. Fit bento" przedstawione są szybkie, proste i różnorodne przepisy z szeroko dostępnych sezonowych składników. To zarówno przepisy na szybkie śniadania, zestawy lunchowe, a także lekkie i pełne smaku desery. Lunche można łatwo przekształcić w domowy obiad lub kolację, zjeść w domu z rodziną lub w czasie spotkań z przyjaciółmi.
Dzięki specjalnemu skomponowaniu, posiłki są wspaniałą alternatywą dla wszystkich, którzy chcą schudnąć i utrzymać zdrową sylwetkę, dla chcących się zdrowo odżywiać, jeść dużo warzyw i po prostu być fit! Książka pokazuje, że zestawy do pracy czy szkoły nie muszą być nudne, a osoby przestrzegające diety nie są zmuszone do restrykcji – mogą smacznie skomponować swoje codzienne menu.
Książka została opublikowana przez Wydawnictwo Znak. Na ponad 330 stronach znajdują się wspaniałe przepisy, świetne fotografie posiłków, a wszystko to oprawione w twardą okładkę, co sprawia, że książka, która na pewno zacznie być częstym gościem w kuchni, na pewno będzie trwała i długo będzie cieszyła swoimi przepisami.
Malwina Bareła to fotografka kulinarna i stylistka żywności, prowadzi bloga Filozofia smaku, gdzie dzieli się z czytelnikami sprawdzonymi przepisami na zdrowe i smaczne dania. Promuję idee zdrowych i smacznych posiłków do pudełka, kuchni zero waste, ekologicznego życia.