41,89 

Warszawa da się zjeść

"Warszawa da się zjeść" to zbiór felietonów kulinarnych autorstwa Pawła Płaczka – urodzonego w 1983 roku Ślązaka, który obecnie określa sam siebie jako "warszawskiego słoika". Paweł Płaczek jest nie tylko kucharzem i cukiernikiem, zakochanym w smakach dzieciństwa, ale i dziennikarzem i autorem cyklu książeczek kulinarnych "Kuchnia wyjątkowych smaków". Prowadzi też bloga kulinarnego takemycake.eu. Czytaj więcej

  • Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
  • Data premiery: 2021-10-27
  • Okładka: twarda
  • Liczba stron: 240
  • Wymiary: 250 x 170

"Warszawa da się zjeść" to zbiór felietonów kulinarnych autorstwa Pawła Płaczka – urodzonego w 1983 roku Ślązaka, który obecnie określa sam siebie jako "warszawskiego słoika". Paweł Płaczek jest nie tylko kucharzem i cukiernikiem, zakochanym w smakach dzieciństwa, ale i dziennikarzem i autorem cyklu książeczek kulinarnych "Kuchnia wyjątkowych smaków". Prowadzi też bloga kulinarnego takemycake.eu. Swoje dwie pasje - gotowanie i podróże – połączył w książce "Warszawa da się zjeść", w której zabiera czytelników w fascynującą podróż kulinarną po stolicy Polski. Bo choć wielu mieszka w niej od lat, od urodzenia, a nawet od pokoleń, to na pewno nie wie tego wszystkiego, czym charakteryzuje się warszawska kuchnia – jak samo miasto pełna różnorodności, przenikających się wpływów Wschodu i Zachodu, Północy i Południa.

Warto zatem sięgnąć po książkę felietonowo-kucharską, przenoszącą nas od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką Zygmuntówkę. I od anchois, sprowadzonych przez królową Marię Gonzagę de Nevers, po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Wspomnimy powstańczą plujki i sięgniemy po krem z białych warzyw a la Magda Gessler.

Od chwili założenia miasta przez ostatnie 900 lat, stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Silna tradycja żydowskiej kuchni, która nadal pozostała w daniach, o których już nawet nie pamiętamy, skąd się wywodzą. Dania, które przywędrowały do nas wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami. Rosyjskie potrawy, które pozostały po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz.

"Warszawa da się zjeść" to książka, która stanowi podsumowanie kulinarnych smaków stolicy i tego, za co kochamy ją gastronomicznie.

Do każdego z felietonów, przedstawiających historie, które sprawią, że czytelnik będzie chciał wsiąść do pociągu (metra lub tramwaju) i przyjechać do Warszawy, dołączone są 52 przepisy na dania związane z tym miastem, dzięki którym będzie można odtworzyć warszawską kuchnię w każdym miejscy świata. To zakąski – sałatka z cytrusów, schab w galarecie, smażone jajka faszerowane czy pasta z białej fasolki. Zupy – flaczki z pulpetami, zupa migdałowa, faramuszka czy barszcz z rurą. Dania główne reprezentowane przez pyzy ziemniaczane z boczkiem i cebulą, kurczaka z chałką czy słynne zrazy po warszawsku. A na deser – desery: ambrozja, wuzetka, krem sułtański, pańska skórka.

Autor zabiera czytelników również do warszawskich restauracji – obecnych i niegdysiejszych i przybliża kuchnię żydowską z jej chałką, czulentem. A na koniec pyzy z szarpaną wieprzowiną i modrą kapustą.

Książkę, opublikowaną przez wydawnictwo Skarpa Warszawska, wydaną w twardej oprawie, uzupełniają wspaniałe zdjęcia.

Zobacz więcej
Dane szczegółowe
Identyfikator produktu
3165921
Tytuł
Warszawa da się zjeść
Wydawnictwo
Język
polski
Język oryginału
polski
Liczba stron
240
Typ okładki
twarda
Wydanie
I
Data premiery
2021-10-27
Rok wydania
2021
Wymiary
250 x 170
Waga
0.5 kg
Wysokość
25 mm
Długość
170 mm
Głębokość
245 mm
Nasza cena
41,89 zł
Zobacz więcej
Informacje dotyczące bezpieczeństwa i produktów
Informacje o producencie
Pełna nazwa producenta
Skarpa Warszawska
Adres pocztowy
03-475 Warszawa Tadeusza Borowskiego, 2 lok. 24
Email
redakcja@skarpawarszawska.pl
Telefon
224161581
Kraj pochodzenia produktu
Polska
Osoba odpowiedzialna w UE
Nazwisko lub nazwa podmiotu
Skarpa Warszawska
Adres pocztowy
03-475 Warszawa Tadeusza Borowskiego, 2 lok. 24
Email
redakcja@skarpawarszawska.pl
Telefon
224161581
Zobacz więcej
Recenzje
5,0/5
3 recenzje
  • 5
    3
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0
Napisz recenzję
Recenzje produktów są zarządzane przez stronę trzecią w celu weryfikacji autentyczności i zgodności z naszymi wytycznymi dotyczącymi ocen i recenzji
RecenzjeNajnowsze
Jak działają recenzje
  • Wiesława S. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2022-02-06Recenzja zweryfikowana
    Sztos nad sztosy, już sama nie wiem, czy bardziej podobają mi się felietony, czy przepisy :D uwielbiam czytać o kulinarnych tradycjach, lokalnych produktach i daniach, czuję się wtedy jak w podróży - nawet gdy nie mam możliwości wyjechać do danego miejsca, a Warszawa jest jak najbardziej w zasięgu moich możliwości, więc na pewno wybiorę się na zwiedzanie stolicy pod kątem kulinarnym. Przepisy też są świetne, klimatyczne, niektóre wydają się siermiężne, PRLowskie, ale taką historię ma Warszawa - zresztą smak nie zna się na trendach i przyrządzone wg nich dania są przepyszne :) Robiłam już jajka faszerowane, cytrusową sałatkę, piekłam wuzetkę i wszystko wyszło wspaniale.
  • Daria W. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2022-02-03Recenzja zweryfikowana
    Od razu rzuca się w oczy piękne wydanie, apetyczne fotografie, ale powiedzmy sobie szczerze - jeśli chodzi o książki kucharskie, to już standard, nasi autorzy umieją w zdjęcia :) Interesująca treść to już inna para kaloszy, a pod tym względem "Warszawa da się zjeść" to prawdziwe złoto. Kopalnia wiedzy na temat Warszawy i jej kuchni, o wielu rzeczach nie miałam pojęcia, zwłaszcza że autor chętnie zapuszcza się poza utarte szlaki, czyli tak jak lubię najbardziej. Do tego świetne pióro i pasja autora, które sprawiają, że kolejne felietony łyka się równie szybko jak pyszne jedzenie. Jestem zachwycona i życzę wszystkim czytającym podobnych zachwytów :)
  • Ewa L. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2022-02-01Recenzja zweryfikowana
    Zgadzam się z opisem - po lekturze naprawdę chce się jechać prosto do Warszawy, oczywiście z książką w ręku i odhaczać kolejne opisane przysmaki i miejsca :) Nasza stolica ma trochę złą sławę, zachwycamy się Krakowem, Wrocławiem, a o samej Warszawie tak naprawdę niewiele wiemy. A jedzenie jest głęboko związane z historią, kulturą, tradycjami, dlatego czytając o warszawskiej gastronomii dowiadujemy się mnóstwa rzeczy o samym mieście i o całym naszym kraju. Warto pochwalić też piękne i smakowite zdjęcia :)
Recenzje
Każdą z recenzji weryfikujemy na trzy sposoby:
  • Klient zweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi klientami. Kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Klient niezweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi użytkownikami, ale nie możemy potwierdzić, że kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Recenzja Zweryfikowana
    Potwierdzamy, że prezentowana opinia może dotyczyć danego produktu i zawiera elementy jego recenzji.

Dostawa i płatność

InPost Paczkomat® 24/7
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,49 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Automaty
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
5,99 zł
InPost Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
15,49 zł Pobranie 5,00 zł
Kurier GLS
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Pickup Żabka i inne
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
8,99 zł
Pocztex Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
14,49 zł Pobranie 6,00 zł
Pocztex - punkty odbioru
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 199,00 zł
11,99 zł
DPD Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,50 zł
ORLEN Paczka
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
10,99 zł
InPost International
data dostawy 26. listopada, środa
39,99 zł
Odbiór osobisty w Bielsku-Białej - ul. Londzina 57
data dostawy 20. listopada, czwartek
0,00 zł
Odbiór osobisty w Krakowie - ul. Podwale 1
data dostawy 20. listopada, czwartek
0,00 zł

Produkty od autora: