100 przepisów cukierniczych krok po kroku prezentowanych przez kucharzy z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu. Znajdziecie tu popularne, klasyczne wypieki, takie jak tort szwarcwaldzki czy placek z truskawkami, a także łatwe w przygotowaniu słodycze dla całej rodziny, jak czekoladowe micuits czy gorące suflety waniliowe. Oprócz tego autorzy prezentują przepisy bardziej innowacyjne, jak chociażby na ptysie z yuzu i z czekoladą, tort z aloesem oraz z poziomkami czy tartaletki czekoladowo-ślazowe. W książce znajdziecie również porady, opisy przyborów cukierniczych i składników przepisów. Dodatkowo uzupełniają je barwne ilustracje. Szkoła gotowania Cordon Bleu powstała w Paryżu w 1895 r., kształcąc profesjonalistów na całym świecie. Jej wybitni, nagradzani w konkursach nauczyciele przekazują swoją wiedzę z pasją i miłością do gotowania oraz pieczenia.
Dzięki publikacji „Szkoła cukiernictwa. 100 przepisów szefa kuchni krok po kroku" na naszym stole mają szansę pojawić się prawdziwe kulinarne dzieła sztuki! Samodzielne wykonanie z myślą o bliskiej nam osobie pysznego, pięknie prezentującego się tortu może być dla niej wyjątkowym prezentem. Z książką, której autorem jest Platon D'olivier będzie to możliwe!
Nasza domowa kuchnia stanie się miejscem, w którym będziemy przyrządzać niesamowite słodkości - niektóre stosunkowo proste, inne - innowacyjne, o nietuzinkowym smaku. Za pośrednictwem książki, znakomici nauczyciele ze szkoły gotowania Cordon Blue zagoszczą w naszym domu. Z ich pomocą, dzięki cennym, szczegółowym wskazówkom możemy spróbować skomponować znakomity deser. Kto wie, być może dzięki tej przygodzie odkryjemy swoją pasję? Niesamowity świat wypieków przestanie mieć przed nami tajemnice. Odważymy się wyjść poza znane nam, bezpieczne schematy. Może typową szarlotkę zastąpimy pewnego razu waniliowym sufletem, a sernik, który się już nudzi wszystkim domownikom - tortem z aloesem? Nie musimy wyjeżdżać na kosztowne kursy kulinarne, które są prowadzone przez wybitnych szefów kuchni. Wystarczy na początek zapoznać się z książką „Szkoła cukiernictwa. 100 przepisów szefa kuchni krok po kroku" i po prostu spróbować poeksperymentować. Nie bójmy się stać się szefem kuchni we własnym domu!