"Endometrioza. Leczenie dietą" to wszystko, co musisz wiedzieć o endometriozie oraz 170 przepisów na pyszne posiłki, które pomogą zatrzymać jej rozwój.
Szacuje się, że na endometriozę cierpi niemal 2 miliony kobiet w Polsce. To najczęstsza przyczyna dolegliwości bólowych w obrębie miednicy mniejszej i/lub dole pleców. Endometrioza powoduje bolesne miesiączki i długie, ale powodować może również ból w trakcie owulacji, codziennego funkcjonowania (np. przy oddawaniu moczu) czy w czasie stosunku.
Częstym i poważnym powikłaniem endometriozy jest niepłodność. Z badań wynika, że choroba ta jest powodem co trzeciego przypadku problemów z zajściem w ciążę. Ponadto może prowadzić do powikłań, pogorszyć komfort życia przez zaburzenie motoryki jelit, niedrożność jelit i jajowodów.
Endometriozę leczy się farmakologicznie lub chirurgicznie, jednak dużą wagę lekarze przykładają do odpowiedniej diety. Dzięki włączeniu do jadłospisu warzyw i owoców, ograniczeniu mięsa i tłuszczów trans oraz pszenicy, wiele kobiet cierpiących na to schorzenie odczuwa dużą poprawę swojego stanu zdrowia. Ponieważ leczenie endometriozy trwa całe życie, warto skupić się na dobrej jakości tego życia, między innymi przez dietę i jej wpływ na codzienność.
Dlatego wydawnictwo Zwierciadło przekazuje w ręce swoich czytelniczek książkę "Endometrioza. Leczenie dietą", w której znajduje się wielka ilość niezbędnej wiedzy, zalecenia dietetyczne, a także 170 prostych przepisów, dzięki którym posiłki będą zdrowe, smaczne i urozmaicone.
W książce znajdują się nie tylko zalecenia dietetyczne, choć porady, jak wybrać najskuteczniejszą dietę wspierającą leczenie endometriozy to spora część książki, ale zawiera ona również praktyczne informacje o objawach endometriozy i wiadomości o tym, jak wybierać odpowiednie produkty spożywcze, łączyć je w smaczne i zdrowe posiłki, które zneutralizują objawy i zatrzymają postępującą endometriozę.
Pełna przepisów, wspaniałych ilustracji i podręcznych tabeli książka "Endometrioza. Leczenie dietą" liczy ponad 350 stron, wydana jest w miękkiej oprawie. Wydawnictwo Zwierciadło dołożyło wszelkich starań, by była podręcznym poradnikiem na każdy dzień dla kobiet dotkniętych endometriozą i ich bliskich.
Autorką książki jest dr Hanna Stolińska - dietetyczka kliniczna, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Jest wykładowczynią na Łódzkim Uniwersytecie Medycznym i Instytucie Żywności i Żywienia. Zajmuje się problemami osób z nadwagą i otyłością oraz chorobami dieto zależnymi. Jest autorką kilku książek dotyczących diety, często udziela rad w programach radiowych i telewizyjnych.