Alpaki to trawożerne, parzystokopytne ssaki z rodziny wielbłądowatych. Jest to zwierzę udomowione, z człowiekiem przebywa już od około 4-5 tys. lat p.n.e. - początkowo tylko w Ameryce Południowej, na terenach dzisiejszego Chile, Peru i Boliwii, jednak od lat hodowane są też w innych regionach świata, w tym w Polsce.
Są to zwierzęta bardzo wszechstronne - ich wełna jest bardziej miękka i ma lepsze właściwości niż wełna owcza, jest jedną z najcenniejszych na świecie, ceniona ze względu na swoją delikatność, ale i hipoalergiczność. Alpaki są zwierzętami stadnymi, budową ciała przypominają owce. Są przystosowane do klimatu wysokogórskiego, zatem do wyżywienia wystarczają im słabe gleby, a na niewielkich pastwiskach może żyć nawet całkiem spore stado tych sympatycznych zwierząt. Alpaki są również dostosowane do niskich temperatur dzięki swojej wełnie.
Same zwierzęta są bardzo łagodne, nie boją się ludzi, a nawet lubią ich towarzystwo - zarówno dorosłych, jak i dzieci. Z tego powodu powstała nowa dziedzina terapii wspierającej - alpakoterapia. Jest szczególnie doceniana w leczeniu dzieci, które pod wpływem kontaktu ze zwierzętami uspokajają się, rozluźniają, zwiększa się ich samoocena i rozwój.
Coraz więcej gospodarstw w Polsce zaczyna hodować alpaki. Książka Chów alpak to drugie, uaktualnione wydanie praktycznego poradnika dla osób, które planują rozpocząć chów lub hodowlę tych niezwykłych zwierząt. Każdy, kto chce mieć alpaki w swoim gospodarstwie, powinien go przeczytać.
Autorka książki, dr inż. Anna Morales Villavicencio, w latach 2012-2016 była prezeską Polskiego Związku Hodowców Alpak. Swoją przygodę z alpakami rozpoczęła w 1990 roku, podczas podróży po Ameryce Południowej. Od tego czasu zajmuje się badaniem tych sympatycznych zwierząt, głównie zwracając uwagę na hodowlę młodych, parametry i jakość włókien wełny alpak, a także wykorzystanie ich potencjału w turystyce, rekreacji i terapii.
W książce Chów alpak autorka opisuje najważniejsze kwestie, na które powinien zwrócić uwagę początkujący hodowca alpak. Są wśród nich charakterystyka zwierząt, rasy i ich cechy, rodzaje użytkowania, zachowanie, rozród, żywienie, potrzebne pomieszczenia hodowlane, sposoby pielęgnowania i dbania o zdrowie tych zwierząt.