Spis treści Show
W ostatnich latach dostrzegamy rosnącą popularność wszelkiego rodzaju tematów związanych z ogólnie pojętym światem kulinariów. Mowa tutaj zarówno o sporej liczbie programów w telewizji czy internecie, ale też książkach poradnikowych czy zawierających przepisy. Zastanówmy się więc, jakie książki kucharskie warto nabyć i czego można się z nich nauczyć.
Jeśli chodzi o książki kucharskie nasz rodzimy rynek wydawniczy przeżywa prawdziwy renesans. Wszystko za sprawą tego, że gotowanie stało się obecnie niezwykle modne, a coraz więcej osób poszukuje inspiracji już nie tylko w świecie cyfrowym, ale także w formie tradycyjnej, a więc właśnie książkowej. Jest to swego rodzaju powrót do tradycji, ponieważ do książek kucharskich sięgały nasze mamy, babcie i prababcie. Warto więc przyjrzeć się temu nieco bliżej i spróbować odpowiedzieć na najczęściej padające pytania.
Po co kupować książki kucharskie?
Wiele osób zastanawia się nad tym, jaki jest sens kupowania książek, skoro po wszelkie informacje możemy sięgnąć do internetu i to w większości przypadków całkowicie za darmo. Książki kucharskie nie przypominają już tych sprzed kilkudziesięciu czy nawet kilkunastu lat. Obecnie są to pięknie wydane kolorowe pozycje, z dużą liczbą zdjęć i zachwycającą oprawą graficzną. Jedną z największych zalet książek kucharskich jest to, że są niezwykle praktyczne, merytoryczne i wygodne w użytkowaniu. Nie bez znaczenia jest też to, że zawierają szczegółowo wyselekcjonowane przepisy i wskazówki, po które możemy sięgnąć w każdej chwili, bez konieczności przeglądania dziesiątek stron internetowych.
Książka kucharska – czym kierować się przy wyborze?
Nie ma jednej prostej odpowiedzi na pytanie, jak powinna wyglądać idealna książka kucharska. Każdy musi określić indywidualne kryteria, w tym własne potrzeby i oczekiwania, dzięki którym wybór optymalnej pozycji książkowej będzie o wiele prostszy. Najważniejsze jest to, jakich dokładnie informacji czy przepisów szukamy, czy zależy nam na kuchni z konkretnego kraju, czy też mamy inne dodatkowe preferencje. Obecnie na rynku można znaleźć książki, które dotyczą zarówno kuchni polskiej, azjatyckiej, ale też molekularnej. Bardzo ciekawym obszarem tematycznym są też wszelkiego typu reportaże z podróży kulinarnych, dzięki czemu można spróbować specjałów z najdalszych zakątków naszej planety.
Najlepsze książki kucharskie – po które warto sięgnąć?
Bardzo ważne jest to, aby dopasować książkę do swoich zainteresowań oraz poziomu umiejętności. Ciekawą propozycją dla miłośników prostych, a jednocześnie smacznych dań jest książka Oddasz Fartucha 2 czyli dokładka autorstwa Tomasza Strzelczyka, czyli jednego z najpopularniejszych twórców polskiego kulinarnego YouTube’a.
Kolejnym tytułem dla osób, które cenią sobie tradycyjne przepisy, jest na pewno: Rodzinne obiady. Kuchenne inspiracje Siostra Maria. Książka ta zawiera aż kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów, które są podzielone na kilka zestawów: od rybnych, jarskich aż po mięsną klasykę.
Kolejną ciekawą książką jest Pysznie czy przepysznie Moniki Moleckiej, czyli autorki bloga kulinarnego oraz insragramerki. Znajdziemy w niej aż 120 szybkich przepisów dla każdego, dzięki czemu jest to świetna literatura na start.
W ostatnich latach dużą popularnością cieszy się też tzw. dieta pudełkowa, z której korzystają głównie osoby zabiegane. Dla nich, ale nie tylko przygotowano książkę 175 dań do pudełka. Dieta z niskim indeksem glikemicznym, po którą powinny sięgnąć m.in. osoby zmagające się z cukrzycą. Tym ostatnim warto polecić też książkę pod tytułem: Glukozowa rewolucja. Kontroluj poziom cukru we krwi, odzyskaj energię i jedz to, na co masz ochotę, która jest prawdziwym kompendium wiedzy na temat niekorzystnego wpływu spożywania cukru.
Baba na keto to natomiast książka Wiktorii Mazur skierowana do każdego, kto jest na diecie ketogenicznej i nie ma pomysłu na smaczne, proste i pożywne dania.
Na koniec coś dla fanów przygód o czarodziejach z Hogwartu, a mianowicie Nieoficjalna książka kucharska Harry’ego Pottera, w której znajdziemy niemal 200 przepisów!





Czy dzięki książkom można nauczyć się gotować?
Książki kucharskie pozwalają uporządkować wiedzę i z pewnością motywują do spróbowania swoich sił w kuchni. Szczególnie jeśli mówimy o osobach początkujących, które szukają inspiracji, a jednocześnie prostych przepisów na pyszne dania. Książki same w sobie nie sprawią jednak, że ktoś nauczy się gotować, ponieważ najważniejsze jest działanie i zastosowanie nabytej wiedzy w praktyce. Mimo to, są rewelacyjnym rozwiązaniem, dzięki któremu można połknąć przysłowiowego bakcyla i rozwijać swoją kulinarną pasję na wielu różnych płaszczyznach.

Poznajcie Monię – pasjonatkę literatury, która zaczytuje się w kryminałach, biografiach i powieściach obyczajowych. Dobra książka to dla niej najlepszy sposób na wieczorny relaks, choć równie chętnie spędza czas przy emocjonujących filmach, zwłaszcza tych, które trzymają w napięciu do ostatniej chwili.
Kiedy nie oddaje się czytaniu, wyrusza na górskie szlaki, realizując swoją pasję do zdobywania szczytów. Latem zamienia góry na wodę, ciesząc się słońcem i spokojem na desce SUP. Jest również entuzjastką aktywności fizycznej – od dynamicznych zajęć aerobiku po długie spacery wśród leśnych krajobrazów, które pozwalają jej na chwilę wytchnienia.
Prywatnie to szczęśliwa mama dorastającej nastolatki, Łucji, z którą dzieli codzienne radości i wyzwania. Pełna energii, zawsze uśmiechnięta i gotowa na nowe wyzwania – taka właśnie jest Monia!





