57,99 

Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania

100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność.Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora.Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy.ChrupiąCzytaj więcej

  • Wydawnictwo: Znak Koncept
  • Data premiery: 2023-11-08
  • Okładka: twarda
  • Liczba stron: 224
  • Wymiary: 241 x 175

100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność.

Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora.

Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy.

Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich.

Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią.

W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy.

Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur.

Zobacz więcej
Dane szczegółowe
Identyfikator produktu
3423368
Tytuł
Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania
Wydawnictwo
Język
polski
Język oryginału
angielski
Liczba stron
224
Typ okładki
twarda
Wydanie
1
Data premiery
2023-11-08
Rok wydania
2023
Wymiary
241 x 175
Waga
0.66 kg
Wysokość
175 mm
Długość
165 mm
Głębokość
235 mm
Nasza cena
57,99 zł
Zobacz więcej
Informacje dotyczące bezpieczeństwa i produktów
Informacje o producencie
Pełna nazwa producenta
Społeczny Instytut Wydawniczy ZNAK Sp. z o.o.
Adres pocztowy
30-105 Kraków ul. Tadeusza Kościuszki 37
Email
sekretariat@znak.com.pl
Telefon
12 619 9500
Kraj pochodzenia produktu
Polska
Osoba odpowiedzialna w UE
Nazwisko lub nazwa podmiotu
Społeczny Instytut Wydawniczy ZNAK Sp. z o.o.
Adres pocztowy
30-105 Kraków ul. Tadeusza Kościuszki 37
Email
sekretariat@znak.com.pl
Telefon
12 619 9500
Zobacz więcej
Recenzje
5,0/5
1 recenzja
  • 5
    1
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0
Napisz recenzję
Recenzje produktów są zarządzane przez stronę trzecią w celu weryfikacji autentyczności i zgodności z naszymi wytycznymi dotyczącymi ocen i recenzji
RecenzjeNajnowsze
Jak działają recenzje
  • Ewelina P. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2024-01-21Recenzja zweryfikowana
    Ta książka jest idealnym dowodem na to, że nasze przeznaczenie ukazuje się dużo wcześniej, zanim tak naprawdę zdamy sobie z niego sprawę. Autor bowiem nie spodziewał się, że podejmując pracę jako szabatowy kucharz w żydowskim stowarzyszeniu studenckim w późniejszym czasie otworzy własne restauracje i napisze kilka książek kucharskich. Wciąż podkreśla, że była to ciężka praca, która wymagała od niego wiele wysiłku oraz cierpliwości. Wszystkie przepisy, które znajdziecie w tej książce są koszerne, czyli zawierają dania w których oddzielone zostało mięso od mleka. To całkowita kuchnia żydowska spisana i przygotowana z dodatkiem ilustracji dań zrobionych przez samego autora. Dział pierwszy to kuchnia szabatowa a w niej przepis na chałkę, smalec ze skwarkami, kugel ziemniaczany, rosół z kury z knedlami z macy, gefilte fish, pieczony łosoś, pieczony kurczak i wiele innych w tym ciast, aż do 109 strony. W drugim dziale mamy przepisy na pozostałe dni. Znajdują się w nich francuskie tosty z chałki, naleśniki marokańskie zwane msemen, pancakes z płatków owsianych, barszcz, tosty z czereśniami i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, bajgle, pączki z dżemem i cukrem pudrem zwane sufganijot, placki z cebulą, smażone ozorki i wiele innych smacznych dań. Od strony 208 znajdziecie aneksy, czyli spis treści wypisanych dań. Wszystkich receptur jest tutaj aż sto i co ciekawe, niektóre samemu można bardzo łatwo przyrządzić. Zanim poznamy przepis, przeczytamy kilka słów bądź zdań od samego autora. W zależności od dania, strona jest podzielona na liczbę osób, która posili się tą porcją, spis produktów, wykonanie ciasta, nadzienia oraz pieczenie, a na stronie obok lub pod przepisem, który nieraz jest krótki, znajduje się zdjęcie końcowe danej potrawy, czy ciasta. We wstępnych słowach autora przed każdym przepisem zdradza nam sekretny składnik, bądź ważność wykonania pewnych działań po kolei. To wszystko ma bowiem wpływ na efekt końcowy. Zdjęcia gotowego dania wyglądają tak smakowicie, że niemal czuć jak pięknie pachną. To książka, która zostanie z nami na dłużej, gdyż niektórych potraw aż żal nie wypróbować samemu. Napisana wspaniałym stylem, dodającym nadziei i utwierdzeniu nas, że możemy być sami wspaniałymi szefami we własnej kuchni. Wydana w twardej, nieco większej oprawie. Bardzo ją polecam:-)
Recenzje
Każdą z recenzji weryfikujemy na trzy sposoby:
  • Klient zweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi klientami. Kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Klient niezweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi użytkownikami, ale nie możemy potwierdzić, że kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Recenzja Zweryfikowana
    Potwierdzamy, że prezentowana opinia może dotyczyć danego produktu i zawiera elementy jego recenzji.

Dostawa i płatność

InPost Paczkomat® 24/7
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,49 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Automaty
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
5,99 zł
InPost Kurier
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
15,49 zł Pobranie 5,00 zł
Kurier GLS
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Pickup Żabka i inne
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
8,99 zł
Pocztex Kurier
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
14,49 zł Pobranie 6,00 zł
Pocztex - punkty odbioru
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 199,00 zł
11,99 zł
DPD Kurier
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,50 zł
ORLEN Paczka
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
10,99 zł
InPost International
data dostawy 27. listopada, czwartek
39,99 zł
Odbiór osobisty w Bielsku-Białej - ul. Londzina 57
data dostawy 21. listopada, piątek
0,00 zł
Odbiór osobisty w Krakowie - ul. Podwale 1
data dostawy 21. listopada, piątek
0,00 zł