Jak przekonać dzieci do zdrowego odżywiania? Jak sprawić, że zamiast fast-foodów, będą świadomie wybierały zdrowe i kompletne posiłki?
Warto się sięgnąć po "Świadome żywienie dzieci z poradami dr Ewy Dąbrowskiej". Jest to książka dedykowana rodzicom dzieci wczesno-szkolnych i nastolatków. Zawiera zarówno informacje, dotyczące odżywiania, jak i przepisy z prostymi informacjami opartymi na doświadczeniach norweskich rodziców, gdzie praktyka prawidłowego żywienia dzieci działa już od lat.
Książka ma charakter praktyczny, nie ekspercki. Bierze pod uwagę ogólnie przyjęte normy żywieniowe dla tej grupy wiekowej, opisując zarazem nasze przypadki i upadki w żywieniu dzieci nastawienie na realizm, autentyczność.
Książka zawiera:
- ciekawe przepisy na lunch boxy dla dzieci, śniadania, obiady, kolacje oraz pomysły na menu wycieczkowe i party
- zabawne historyjki w formie komiksów,
- dlaczego warto pić wodę,
- piramidę żywienia,
- zastępnik dla grilla i parówek,
- pomysły na drugie śniadanie do szkoły dla nastolatka
- miejsce na własne przepisy i komentarze.
Niestety, polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Już co czwarte dziecko w wieku szkolnym ma problem z nadwagą i otyłością, które są podłożem wielu chorób i zaburzeń, takich jak: miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby tarczycy, insulinooporność. Dlatego warto przekonać dzieci do jedzenia warzyw, zachęcić do picia wody, ograniczyć chęć na słodycze. Jednak nie jest to proste w dzisiejszych czasach, przesyconych bodźcami i reklamami - zatem jak przeciwdziałać nadwadze i otyłości u dzieci? I czy to jest w ogóle możliwe?
Tak. I o tym jest ta książka!
"Świadome żywienie dzieci z poradami dr Ewy Dąbrowskiej" będzie przyjaznym poradnikiem dla wszystkich rodziców, którzy chcą zapobiec otyłości swoich dzieci. Oparte na skandynawskim modelu porady stanowią zarazem elementarz prostych i zgodnych z prawami natury zasad żywienia, umożliwiający powrót do zdrowych nawyków, takich jak picie wody, jedzenie dużej ilości warzyw i owoców, a nawet planowanie zakupów czy posiłków.
Książka opiera się na doświadczeniach dwóch mam Beaty Dąbrowskiej, która od lat współpracuje z dr Ewą Dąbrowską, oraz Marty Kołakowskiej, przedszkolanki, która prowadzi zajęcia kulinarne z dziećmi.