"Kuchnia towarzyska i uczuciowa" to niezwykła książka z pogranicza kulinariów i sztuki. Znawczyni sztuki współczesnej, historyczka sztuki, krytyczka oraz kuratorka licznych wystaw, Anda Rottenberg opowiada o sztuce towarzyskiego gotowania i zaprasza przyjaciół do wspólnej, bardzo pożytecznej zabawy dzielenia się ulubionymi przepisami i uwagami o gotowaniu. W zabawie o charakterze intelektualnej przygody biorą udział artyści, pisarze, aktorzy, politycy, dziennikarze.
Jak zauważa sama Anda Rottenberg jej "Kuchnia towarzyska i uczuciowa" jest efektem zderzenia się z rzeczywistością pandemii. Z wypełnionej przyziemną gonitwą codzienności autorka została nagle wyrzucona w swoisty stan spoczynku - jak my wszyscy. Wówczas zaczęła przyglądać się rzeczywistości czasów zarazy, myślała o tych, którzy tracą pracę czy koleżankach z niewielką emeryturą. Postanowiła spisać swoje refleksje i tak powoli, w wyniku żywego kontaktu z licznymi znajomymi zaczęła kształtować się "Kuchnia towarzyska i uczuciowa" - pasjonująca, pełna inspirujących przepisów historia o jedzeniu jako formie kontaktu w trudnych czasach.
Wszyscy zaproszeni goście traktują temat bardzo poważnie. Przepisy są dopracowane i wzięte prosto z życia - ich autorzy tak właśnie gotują. Anda Rottenberg zauważa przy tym, że choć od dawna jesteśmy już obeznani z kuchniami świata, jednocześnie rezygnujemy z przywiązania do gotowania naszych mam i babć. Dlatego też w przepisach są obecne krewetki, mule, avocado, ale też buraki, kapusta, kluski, pączki, ziemniaki, chleb i ciasta. To, co gotujemy to efekt naszych podróży i silnych wpływów rodzinnych tradycji. Książka łączy te wpływy, proponując czytelnikom przepisy dla tych, którzy lubią i potrafią gotować, ale również bardzo proste dania, z którymi każdy sobie poradzi.
O swoich ulubionych potrawach opowiadają między innymi Jacek Dehnel, Olga Tokarczuk, Andrzej Stasiuk, Krystyna Kofta, Mirosław Bałka, Katarzyna Kozyra, Joanna Rajkowska, Barbara Labuda, Janusz Palikot, Magdalena Środa, a także muzycy, aktorzy, kuratorzy, kryytyc, dziennikarze. "Kuchnia towarzyska i uczuciowa" koncentruje się na przepisach wegetariańskich, ale znajdują się tu również potrawy z udziałem ryb i owoców morza. Anda Rottenberg wprowadza czytelników w artystyczno-kulinarny świat, dzieląc narrację zgodnie z rytmem przyrody na kolejne pory roku i błyskotliwie go komentując. Książka została wzbogacona o 30 kolorowych ilustracji według kolaży Alicji Białej.