Xi
Ponad 100 000 książek i gier
Dużo promocji
Tania i szybka wysyłka
14 dni na zwrot

Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska

Alicja Rokicka, Adam Pluszka, Michał Pawłowski

(okładka miękka)

5/5
Znasz ten produkt? Podziel się opinią i zgarnij 100 zł!
Wydawnictwo: Marginesy
Liczba stron: 320
Serie: Zrozum

Kup w zestawie:

3 produkty
wartość produktów w zestawie:
99,80 zł
63,38 zł
oszczędzasz 36,42 zł (36%)
-34%

54,90 zł

35,99 zł

oszczędzasz 18,91 zł (34%)

Dostępność 2 dni robocze
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 zł
Kurier InPost 12,99 zł
Kurier DPD 11,99 zł
DPD - Odbiór w Punkcie 9,99 zł
Poczta Polska 9,99 zł
Poczta Polska - Odbiór w Punkcie 7,99 zł
Orlen Paczka 6,99 zł

Opis

Kuchnia włoska nie bez przyczyny jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie. Charakteryzuje się użyciem dużej ilości warzyw i przypraw, takich jak oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, a także pieprzu, oliwy, cebuli, czosnku i pomidorów. Czy już czujecie ten aromat? Tym, którym kuchnia włoska kojarzy się tylko z pizzą i makaronem z czerwonym sosem, polecić należy książkę Alicji Rokickiej "Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska".

W swojej książce Alicja Rokicka opisała nie tylko, jak poruszać się kulinarnie po Włoszech, czyli co jeść, będąc w słonecznej Italii, jeśli jest się weganem lub wegetarianinem, ale i zawarła wiele przepisów – począwszy od aperitivo, czyli koktajli na pobudzenie apetytu (spritz bianco czy negroni) i małych przekąsek (bruschett, minipizzerek, oliwek z czosnkiem i rozmarynem), przez główne dania – wspaniałe makarony różnych kształtów i rodzajów czy pieczone bakłażany, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz lub focaccie, po desery - cornetto, migdałową panna cottę, cytrynową i kawową granitę. A do kawy – weneckie bułeczki z szafranem.

"Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska" to też opowieść o małych trattoriach (rodzaj jadłodajni oferującej lokalne dania z miejscowych produktów, zazwyczaj proste, za niewielką  cenę) i historycznych daniach, które ma w swojej "karcie" każdy region, ba, niemal każde miasto – a które często bazują tylko na warzywach, strączkach, owocach i przyprawach. Te niespotykane nigdzie indziej włoskie roślinne smaki kryją się nie tylko w małych włoskich miasteczkach, ale i w książce "Italia dla zielonych".

Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Postanowiła podzielić się swoją miłością z czytelnikami, dzięki czemu, za pośrednictwem Wydawnictwa Marginesy, do naszych rąk trafia fantastyczna książka, z której chce się gotować! A w przerwach pomiędzy daniem głównym a deserem, można poczytać opowieści o włoskich miastach, ich kuchni i o tym, co najlepiej jeść w danym regionie i co z niego przywieźć, by przypominało nam wakacje na Półwyspie Apenińskim.

"Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska" to 320 stron wspaniałych przepisów, zdjęć, inspiracji i prawdziwa smakowa wędrówka do Włoch!

Alicja Rokicka prowadzi jeden z najstarszych blogów o tematyce wegańskiej Wegan Nerd, w którym dzieli się z czytelnikami autorskimi przepisami. Prowadzi warsztaty roślinnego gotowania, pełnego wyrafinowanych smaków i miłości. Kocha Włochy i włoską celebrację i wspólne biesiadowanie. Z wykształcenia jest graficzką po ASP w Krakowie.

Dane szczegółowe

Identyfikator produktu 3154311
Tytuł Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska
Autor Alicja Rokicka, Adam Pluszka, Michał Pawłowski
Wydawnictwo Marginesy
Język wydania polski
Język oryginału polski
Liczba stron 320
Data premiery 2021-09-29
Rok wydania 2021
Wymiary produktu [mm] 250 x 190 x 24
Okładka Miękka
Waga Produktu [kg] 0.98
Cena detaliczna 54,90 zł
Nasza cena 35,99 zł
Powiązane tematy: Nowości
Serie: Zrozum

Recenzje

5/5
5
4
3
2
1

DODAJ RECENZJĘ:

oceń produkt:


Olga P.

4/5
| 27-10-2021
Mówi się, że Włochy to piękny i niesamowity kraj. Osobiście nigdy nie byłam w tym kraju. Jedynie znam urywki z filmów i różne zdjęcia znajomych. Na podstawie tego przyznaję, że jestem zaintrygowana tym krajem i z wielką chęcią poznałabym włoską kulturę, zabytki i codzienność. Na tę chwilę nie wygląda, bym miała w najbliższym czasie spełnić to marzenie. Niemniej mogę za pomocą dostępnych źródeł, choć spróbować poczuć ten klimat. Jednym z takich źródeł jest najnowsza książka Alicji Rokickiej "Italia dla zielonych". To książka nie tylko o Italii, ale tak naprawdę przede wszystkim o włoskim jedzeniu. Jesteście gotowi na przygodę?

Najbardziej spodobał mi się sam pomysł na książkę. Takie podwójne ukierunkowanie – włoska kuchnia vege – jest na pewno odważnym posunięciem, które pobudza ciekawość i wyróżnia książkę na tle wszystkich innych kucharskich książek. Tym bardziej że mam poczucie, że włoska kuchnia już od dawna fascynuje wielu ludzi, a obecnie większa świadomość społeczna daje większą szansę kuchni między innymi roślinnej. A to nie koniec zalet pod względem pomysłowości, ponieważ jest to pozycja dla osób początkujących. Dlatego pasjonata, który dopiero zaczyna być tym pasjonatem, dostaje kompletne kompendium przepisów, które podwyższą jego poziom umiejętności.

W słowach autorki czuć pasję. Sam wstęp sprawia, że od razu jako czytelniczka miałam poczucie, że osoba, która napisała te słowa, była osobą zaangażowaną w to, co robi i dawało jej to olbrzymie szczęście. Dzięki temu od razu poczułam jeszcze większą chęć, by dalej zagłębić się w treść, a następnie wykorzystać przepisy. Przed każdym przepisem znajduje się też bezpośrednio krótki wstęp do właśnie samego przepisu. Okazały się one niezmiernie ciekawe i tłumaczyły zależności między niektórymi aspektami, czy to produktów, czy etapów gotowania, czasami pochodzenia. To z kolei sprawiło, że ta potrawa stała się czymś więcej niż tylko pierwszą lepszą potrawą z przepisu. Pisarka zadbała o to, byśmy jako czytelnicy i początkujący kucharze znali znaczenie niektórych produktów we włoskiej kulturze i rozumieli, dlaczego właśnie ten produkt może mieć tak olbrzymie znacznie. Być może niektórzy z Was zaczęli się zastanawiać, co to za produkty i czy obco brzmiące nazwy nie okażą się zbyt zniechęcające. Nic z tych rzeczy, gdyż każda trudniejsza, czyli rzadko spotykana w naszej kulturze, nazwa została wytłumaczona, by jak najlepiej móc sobie wyobrazić o co chodzi.

A z takich estetycznych rzeczy, to bardzo podobają mi się zdjęcia, ponieważ wyglądają naturalnie. Wtedy ma się poczucie, że ten przepis jest naprawdę w zakresie naszych umiejętności. Pomiędzy przepisami można również znaleźć barwne i oddziaływujące na wyobraźnię opisy miejsc. Natomiast na końcu książki można znaleźć słowniczek pojęć, co też jest fantastycznym wyjściem według mnie. By się odnaleźć wśród przepisów, pomagają logicznie podzielone rozdziały. I ciekawym, wcześniej niespotkanym przeze mnie dodatkiem, jest playlista z włoskimi utworami dostępna na Spotify. Przesłuchałam i mimo że to nie mój klimat, to i tak ciekawe doświadczenie. Jeśli planujecie lepiej poznać tę kulturę poprzez gotowanie, to gorąco polecam Wam tę pozycję. Tym bardziej że daje możliwość lepszego zapoznania się z jedzeniem roślinnym, co w Polsce nadal ma swoje ograniczenia kulturowe, choć na szczęście to się zmienia.

Daria S.

5/5
| 18-10-2021
Jedna z najlepszych książek o włoskiej kuchni, jakie czytałam. Praktyczna, bez wydumania.

Krystyna N.

5/5
| 01-10-2021
Książka „Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska” to obecnie moja najepsza przyjaciółka. Od miesiąca nie jadam niczego innego, tylko kuchnię włoską w wege wydaniu. Wszystko ejst takie pyszne, przepisy jasne i klarowne. Casem mam tylko problem ze znalezieniem jakeigos składnika, ale wystarczy wtedy pojechać do jakiegoś większego sklepu, bo tam wszystko jest. Duży plus za ładną szatę graficzną i dobrą cenę. Czy mam jakieś uwagi? Nie, dlatego polecam wszystkim wege bardzo mocno.

Ania H.

5/5
| 01-10-2021
Pozycja „Książka „Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska” czaruje już samą okładką. Przyznam szczerze, ze jak tylko ją zobaczyłam, to wiedziałam że muszę ją mieć. I dokąd ją mam moja kuchnia opiera się w 90% na tych przepisach. Dania wychodzą przepyszne, niektóre zmieniam nieco, ale większość przyrządzam oryginalnie tak jak jest w przepisie. Wszystko jest świetnie opisane, a sama książka jest bardzo apetyczna, bo bogato zilustrowana. Zachęcam do zakupu wszystkich miłośników kuchni włoskiej, którzy chcą spróbować jeść bezmięsnie J

Arleta N.

5/5
| 24-09-2021
Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska  to must have dla wszystkich, osób które pragną gotować wegetariańsko i jednocześnie jeść po włosku, co na pierwszy rzut oka wydaje się dość trudne, bo mi dotychczas Włochy kojarzyły się wege jedynie z margeritą. A tu proszę, jest tyle różnych możliwości i wszystko takie pyszne i łatwe w przygotowaniu – trzeba tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki i można zacząć gotować. Pozycja ta ma piękną szatę graficzną i dobrą cenę. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam.

Najczęściej kupowane razem:

Dostawa

czas dostawy
koszt
za pobraniem
InPost Paczkomaty 24/7
czas dostawy
8 Grudzień, Środa
przedpłata
9,99 zł bezpłatna dostawa od 249,00 zł
pobranie
Niedostępne
Kurier InPost
czas dostawy
9 Grudzień, Czwartek
przedpłata
12,99 zł bezpłatna dostawa od 299,00 zł
pobranie
Niedostępne
Kurier DPD
czas dostawy
8 Grudzień, Środa
przedpłata
11,99 zł bezpłatna dostawa od 299,00 zł
pobranie
16,99 zł
DPD - Odbiór w Punkcie
czas dostawy
9 Grudzień, Czwartek
przedpłata
9,99 zł bezpłatna dostawa od 249,00 zł
pobranie
Niedostępne
Poczta Polska
czas dostawy
9 Grudzień, Czwartek
przedpłata
9,99 zł bezpłatna dostawa od 299,00 zł
pobranie
14,99 zł
Poczta Polska - Odbiór w Punkcie
czas dostawy
9 Grudzień, Czwartek
przedpłata
7,99 zł bezpłatna dostawa od 249,00 zł
pobranie
Niedostępne
Orlen Paczka
czas dostawy
9 Grudzień, Czwartek
przedpłata
6,99 zł bezpłatna dostawa od 249,00 zł
pobranie
Niedostępne
Odbiór osobisty w Bielsku-Białej
czas dostawy
8 Grudzień, Środa
przedpłata
0,00 zł
pobranie
Niedostępne
Ładowanie...