Kuchnia włoska nie bez przyczyny jest jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie. Charakteryzuje się użyciem dużej ilości warzyw i przypraw, takich jak oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, a także pieprzu, oliwy, cebuli, czosnku i pomidorów. Czy już czujecie ten aromat? Tym, którym kuchnia włoska kojarzy się tylko z pizzą i makaronem z czerwonym sosem, polecić należy książkę Alicji Rokickiej "Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska".
W swojej książce Alicja Rokicka opisała nie tylko, jak poruszać się kulinarnie po Włoszech, czyli co jeść, będąc w słonecznej Italii, jeśli jest się weganem lub wegetarianinem, ale i zawarła wiele przepisów – począwszy od aperitivo, czyli koktajli na pobudzenie apetytu (spritz bianco czy negroni) i małych przekąsek (bruschett, minipizzerek, oliwek z czosnkiem i rozmarynem), przez główne dania – wspaniałe makarony różnych kształtów i rodzajów czy pieczone bakłażany, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz lub focaccie, po desery - cornetto, migdałową panna cottę, cytrynową i kawową granitę. A do kawy – weneckie bułeczki z szafranem.
"Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska" to też opowieść o małych trattoriach (rodzaj jadłodajni oferującej lokalne dania z miejscowych produktów, zazwyczaj proste, za niewielką cenę) i historycznych daniach, które ma w swojej "karcie" każdy region, ba, niemal każde miasto – a które często bazują tylko na warzywach, strączkach, owocach i przyprawach. Te niespotykane nigdzie indziej włoskie roślinne smaki kryją się nie tylko w małych włoskich miasteczkach, ale i w książce "Italia dla zielonych".
Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom. Postanowiła podzielić się swoją miłością z czytelnikami, dzięki czemu, za pośrednictwem Wydawnictwa Marginesy, do naszych rąk trafia fantastyczna książka, z której chce się gotować! A w przerwach pomiędzy daniem głównym a deserem, można poczytać opowieści o włoskich miastach, ich kuchni i o tym, co najlepiej jeść w danym regionie i co z niego przywieźć, by przypominało nam wakacje na Półwyspie Apenińskim.
"Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska" to 320 stron wspaniałych przepisów, zdjęć, inspiracji i prawdziwa smakowa wędrówka do Włoch!
Alicja Rokicka prowadzi jeden z najstarszych blogów o tematyce wegańskiej Wegan Nerd, w którym dzieli się z czytelnikami autorskimi przepisami. Prowadzi warsztaty roślinnego gotowania, pełnego wyrafinowanych smaków i miłości. Kocha Włochy i włoską celebrację i wspólne biesiadowanie. Z wykształcenia jest graficzką po ASP w Krakowie.