69,29 

Dzika kuchnia

Łukasz Łuczaj wraca z kolejną książką, która odkrywa przed czytelnikami bogactwo, piękno i tajemniczość polskiej przyrody i kuchni. Wydana przez Naszą Księgarnię "Dzika kuchnia" to zielnik i książka kucharska w jednym, a zarazem pasjonujący przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski.O czym jest książka "Dzika kuchnia"?Autor odkrywa przed czytelnikami tajemnice takich roślin, jakCzytaj więcej

  • Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
  • Data premiery: 2018-07-25
  • Okładka: twarda
  • Liczba stron: 320
  • Wymiary: 254 x 196
Polecamy podobne produkty

Łukasz Łuczaj wraca z kolejną książką, która odkrywa przed czytelnikami bogactwo, piękno i tajemniczość polskiej przyrody i kuchni. Wydana przez Naszą Księgarnię "Dzika kuchnia" to zielnik i książka kucharska w jednym, a zarazem pasjonujący przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski.

O czym jest książka "Dzika kuchnia"?

Autor odkrywa przed czytelnikami tajemnice takich roślin, jak bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa i wiele innych, wyjaśnia, gdzie ich szukać i rozpoznawać, podpowiada, które części danej rośliny są jadalne, wnikliwie i przystępnie podaje informacje na temat okresów zbiorów, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych. Wreszcie - inspirująco opowiada o zarówno tradycyjnych, jak i współczesnych sposobach użytkowania roślin w różnych kulturach, na cele z polską. Słowem - "Dzika kuchnia" to wyczerpujące, doskonale napisane i przepięknie wydane źródło bogatej wiedzy na temat, który wciąż pozostaje dla wielu nieodkryty - a szkoda!

Kim jest autor książki "Dzika kuchnia"?

Łukasz Łuczaj jest doktorem habilitowanym biologii, profesorem Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanikiem, ekologiem i popularyzatorem wiedzy o przyrodzie oraz jednym z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie. Zasłynął jako autor wielu publikacji i popularnych książek, a także prowadzący autorski program zatytułowany "Dziki obiad Łukasza Łuczaja". Od lat dokumentuje tradycje używania dziko rosnących roślin pokarmowych w różnych zakątkach Europy i świata. Książka "Dzika kuchnia" to podsumowanie tej fascynującej wiedzy, a zarazem unikalna książka kucharska zawierająca ponad sto przepisów na różnorodne potrawy - od krupnika z nasion babki, nalewki z owoców barszczu, pierogów z liśćmi bukowymi, po takie rarytasy, jak japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy czy gołąbki zawijane w liście funkii.

"Dzika kuchnia" - zalety wydania

Publikacja wzbogacona została o liczne zdjęcia, ilustracje i ryciny, a także pasjonujące zapisy i rozmyślania Łukasza Łuczaja o szeroko pojętym miejscu człowieka w przyrodzie, w których osobista pasja spotyka się z rzetelną wiedzą, a filozoficzna refleksja - z przystępnie przekazywanymi informacjami naukowymi. Wszystko to czyni z "Dzikiej kuchni" pozycję obowiązkową na półce każdego miłośnika nowoczesnej kuchni, w której istotne miejsce zajmuje wciąż mało znana, niezwykle inspirująca tradycja.

Zobacz więcej
Informacje dotyczące bezpieczeństwa i produktów
Informacje o producencie
Pełna nazwa producenta
Wydawnictwo Nasza Księgarnia sp. z o.o.
Adres pocztowy
05-075 Warszawa ul. Apteczna 6
Kraj pochodzenia produktu
Polska
Osoba odpowiedzialna w UE
Nazwisko lub nazwa podmiotu
Wydawnictwo Nasza Księgarnia sp. z o.o.
Adres pocztowy
05-075 Warszawa ul. Apteczna 6
Zobacz więcej
Recenzje
5,0/5
6 recenzji
  • 5
    6
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0
Napisz recenzję
Recenzje produktów są zarządzane przez stronę trzecią w celu weryfikacji autentyczności i zgodności z naszymi wytycznymi dotyczącymi ocen i recenzji
RecenzjeNajnowsze
Jak działają recenzje
  • Barbara M. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2025-05-18Recenzja zweryfikowana
    Świetna pozycja jeśli chodzi o dzikie rośliny .
    Polecam
  • Elżbieta O. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2023-01-04Recenzja zweryfikowana
    Dzika kuchnia  to kolejna pozycja mojego ulubionego autora, jaka znalazła się na mojej półce To takie połączenie kompendium wiedzy i zielarstwie z książką kucharską. Naprawdę fajnie napisana i bogata w wiedzę, przekazaną w fajny sposób. Same konkretny, bez zbędnego lania wody. Do tego od groma ciekawostek i cudna szata graficzna. Już sama okładka zachęcam do wnikliwej lektury. Nie pozostaje mi nic innego jak dołączyć do tych pozytywnych opinii i szczerze polecić.
  • Iwona N. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2022-12-30Recenzja zweryfikowana
    Dzika kuchnia  to świetna książka, którą pokochałam od początku do końca, to obecnie też moja najlepsza kulinarna przyjaciółka. Odkryłam bogactwo ziół i one teraz na dobre zagościły w mojej kuchni. Wszystko pięknie opisane a całość cudnie zilustrowana, jednym słowem nic dodać nic ująć. Już nie mogę doczekać się kolejnych pozycji tego autora, a tymczasem ten tytuł bardzo mocno polecam Generalnie takich książek jak ta powinno być znacznie więcej na rynku.
  • Weronika M. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2022-12-28Recenzja zweryfikowana
    Dzika kuchnia  to świetna książka, która zachwyca już samą okładką. Bardzo fajnie napisana, bardzo ładnie zilustrowana. Nie ma co się dziwić tym wszystkim dobrym opiniom, takich książek kulinarnych, z wykorzystaniem natury powinno być więcej. To już generalnie druga książka tego autora jaką mam na półce i mam nadzieję że nie ostatnia, niebawem mam nadzieję, ze znów coś wypuści. A tymczasem ten tytuł serdecznie polecam.
Recenzje
Każdą z recenzji weryfikujemy na trzy sposoby:
  • Klient zweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi klientami. Kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Klient niezweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi użytkownikami, ale nie możemy potwierdzić, że kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Recenzja Zweryfikowana
    Potwierdzamy, że prezentowana opinia może dotyczyć danego produktu i zawiera elementy jego recenzji.

Dostawa i płatność

InPost Paczkomat® 24/7
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,49 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Automaty
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
5,99 zł
InPost Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
15,49 zł Pobranie 5,00 zł
Kurier GLS
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Pickup Żabka i inne
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
8,99 zł
Pocztex Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
14,49 zł Pobranie 6,00 zł
Pocztex - punkty odbioru
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 199,00 zł
11,99 zł
DPD Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,50 zł
ORLEN Paczka
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
10,99 zł
InPost International
data dostawy 26. listopada, środa
39,99 zł
Odbiór osobisty w Bielsku-Białej - ul. Londzina 57
data dostawy 20. listopada, czwartek
0,00 zł
Odbiór osobisty w Krakowie - ul. Podwale 1
data dostawy 20. listopada, czwartek
0,00 zł

Produkty od autora: