DNA żywienia. Dlaczego Twoje geny kochają tradycyjne pożywienie. Cztery filary naturalnego jadłospisu
(okładka miękka)
Wydawnictwo: | Galaktyka |
Liczba stron: | 512 |
Kup w zestawie:
Opis
Istnieją osoby, którzy marzą o długowieczności i szukają sposobów, by ten cel osiągnąć. Catherine Shanahan – lekarka, biochemiczka i autorka książki „DNA żywienia. Dlaczego Twoje geny kochają tradycyjne pożywienie” również próbuje znaleźć odpowiedź na jedno z najważniejszych zagadnień ludzkości.
Zaczyna ona od analizy różnego rodzaju diet oraz teorii żywieniowych. W końcu dociera do tzw. stref niebieskich, czy pięciu wyjątkowych miejsc słynących z dużej liczby stulatków. Co ciekawe, aż trzy strefy mieszczą się na wyspach: japońskiej Okinawie, włoskiej Sardynii oraz greckiej Ikarii. Elitarną grupę regionów zamieszkiwanych przez długowiecznych ludzi uzupełniają kostarykański półwysep Nicoya oraz miejscowość Loma Linda w Kalifornii, niedaleko Los Angeles.
Autorka szczegółowo przedstawia tryb życia mieszkańców poszczególnych stref. Zwraca uwagę, że tajemnica ich sukcesu tkwi nie tylko w odżywianiu, ale również w zachowywaniu właściwych proporcji pomiędzy pracą a odpoczynkiem, dbaniu o relacje rodzinne i przyjacielskie, a także o życie duchowe oraz w dostarczaniu sobie odpowiedniej dawki ruchu każdego dnia.
Jednakże główny przedmiot jej analiz stanowi dieta. Okazuje się, że dieta śródziemnomorska, praktykowana wśród włoskiej i greckiej społeczności ma dużo wspólnego z kulturą żywienia osób starszych na Okinawie, a także ze zdrowymi nawykami Kostarykańczyków i Kalifornijczyków z pozostałych dwóch stref. W publikacji „DNA żywienia. Dlaczego Twoje geny kochają tradycyjne pożywienie” autorka dochodzi do wniosku, że istnieją cztery główne filary zdrowego odżywiania: świeże pokarmy, częste spożywanie produktów kiszonych oraz kiełków, mięso przyrządzane z kośćmi oraz podroby.
Poradnik „DNA żywienia. Dlaczego Twoje geny kochają tradycyjne pożywienie" zawiera szereg wskazówek, jak zbliżyć się do diet mieszkańców stref niebieskich. Dzięki stosowaniu się do zaleceń autorów poprawisz swój nastrój, pamięć, zbudujesz mocne kości i stawy, a przede wszystkim raz na zawsze pozbędziesz się niezdrowego nawyku podjadania pomiędzy posiłkami.
Ucz się od najlepszych – mistrzów w dziedzinie długowieczności i wróć do starych, dobrych, sprawdzonych sposobów żywienia. Książka „DNA żywienia. Dlaczego Twoje geny kochają tradycyjne pożywienie" wprowadzi Cię w ten świat i zmotywuje do walki o lepsze zdrowie.
Klienci, których interesował ten produkt, oglądali również:
Dane szczegółowe
Identyfikator produktu | 881168 |
Tytuł | DNA żywienia. Dlaczego Twoje geny kochają tradycyjne pożywienie. Cztery filary naturalnego jadłospisu |
Autor | Catherine Shanahan, Luke Shanahan |
Wydawnictwo | Galaktyka |
Język wydania | polski |
Język oryginału | angielski |
Liczba stron | 512 |
Data premiery | 2019-05-06 |
Rok wydania | 2019 |
Wymiary produktu [mm] | 240 x 165 x 38 |
Okładka | okładka miękka |
Waga Produktu [kg] | 0.78 |
Cena detaliczna | 79,90 zł |
Nasza cena | 46,69 zł |
Recenzje
Najczęściej kupowane razem:
Dostawa







