Dietetyka sportowa to dynamicznie rozwijająca się dziedzina, o której sukcesie stanowi konstruktywne połączenie teorii z praktyką. Dotyczy ona zarówno profesjonalistów, jak i wszystkich tych, którzy chcą w świadomy sposób budować formę i cieszyć się zdrowym trybem życia. Książka "Dietetyka sportowa. Co jeść, żeby trenować efektywnie" to doskonały poradników dla studentów, zawodowych sportowców, którzy chcą wzbogacić swoją wiedzę oraz amatorów, którzy uważają, że nadszedł czas, by zawalczyć o siebie.
W świecie sportu często bywa tak, że przedkłada się ciężkie treningi ponad właściwym odżywaniem. Jest to spory błąd, ponieważ tylko odpowiedni balans tych dwóch czynników może prowadzić do satysfakcjonujących rezultatów. Najcięższe ćwiczenia wykonywane przy użyciu nawet najdroższego sprzętu nie dadzą spodziewanych efektów bez odpowiedniego podejścia do żywienia. Właściwy dobór poszczególnych elementów jadłospisu jest fundamentalny, zwłaszcza dla osób, dla których spory wysiłek fizyczny jest codziennością.
"Dietetyka Sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie" to doskonały poradnik, który stanowi kompendium wiedzy na temat budowania jadłospisu, dostosowanego do uprawianej dziedziny sportu. Ułożenie odpowiednio zbilansowanej diety jest złożonym procesem, ponieważ musi brać pod uwagę wiele czynników takich jak: wiek, płeć, rodzaj dyscypliny, czy częstotliwość treningów.
Kluczową kwestią jest zrozumienie zjawisk trawiennych w kontekście fizjologii sportu i wpływu poszczególnych składników odżywczych na organizm człowieka. Książka "Dietetyka Sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie" stanowi zbiór najnowszych informacji dotyczących dietetyki w aktywności fizycznej i skutecznie obala popularne dietetyczne mity krążące wśród sportowców. Warto pamiętać również o odpowiedniej suplementacji - witaminy i elektrolity również mają spory wkład w budowanie formy.
Justyna Mizera i Krzysztof Mizera od lat współpracują z czołowymi polskimi sportowcami, uczestnicząc w przygotowaniach olimpijczyków i zawodników startujących w mistrzostwach świata i Europy. Ona jest dietetykiem sportowym oraz prowadzi wykłady na temat zdrowego żywienia, on to doktor fizjologii sportu, który poza trenowaniem najlepszych zawodników, wykłada również na uczelni wyższej.
Od lat pomagają też osobom otyłym i amatorsko trenującym różne dyscypliny sportu. Przez lata swojej pracy zawodowej stworzyli ponad 1000 efektywnych diet. Swoją książkę polecają wszystkim tym, którzy chcą dbać o zdrowie, dobrą formę i piękną sylwetkę.