Insulinooporność to ograniczona wrażliwość tkanek ludzkiego organizmu na działanie insuliny. Ten stan jest niezwykle niebezpieczny, gdyż nadmierne produkowanie insuliny przez trzustkę może spowodować choroby serca, otyłość, stłuszczenie wątroby i cukrzycę typu 2. Insulinooporność może być spowodowana zarówno czynnikami genetycznymi, jak i środowiskowymi – zła dieta, używki, siedzący tryb życia, stres i wiek sprawiają, że jesteśmy bardziej narażeni na nabawienie się tej przypadłości.
Aby nie dopuścić do jej rozwoju, należy zadbać o prawidłową dietę i komfort psychiczny, zrezygnować z używek oraz zwiększyć aktywność fizyczną. "Dieta w insulinooporności” autorstwa Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej to kulinarna książka zawierająca czteromiesięczny plan żywieniowy, ułatwiający zwalczenie insulinooporności.
Znajdują się w niej przepisy na smaczne potrawy, takie jak łosoś w sosie maślano-cytrynowym, surówka z pomidorów, czy zupa kalafiorowa z nutą cytryny i wiele innych. Wszystkie są niezwykle smaczne, bajecznie proste do przygotowania i zdrowe. Mogą skorzystać z nich zarówno osoby na etapie leczenia, jak i wszyscy, którzy chcą profilaktycznie ochronić się przed schorzeniem.
"Dieta w insulinooporności" to pięknie wydana książka, pełna przepisów, porad i zdjęć oraz tabel porównawczych. Na ponad 350 stronach autorki zawarły informacje, które przydadzą się chorym, ich rodzinom i bliskim, ale także osobom, które chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy i utrzymać prawidłową wagę i nie dopuścić do rozwinięcia się insulinooporności. Przepisy nie zawierają krowiego mleka i mąki, zawierającej gluten, a wiele z nich to przepisy wegetariańskie. To proste, kolorowe i zdrowe przepisy, które zachęcą całą rodzinę do ich spróbowania, wpływając pozytywnie na chęć życia i ilość energii, którą mamy!
W książce zawarte są też (oprócz jadłospisu na 4 miesiące) dodatkowe przepisy uzupełniające, zdrowe słodycze, przepisy na posiłki, które spełnią swoje zadanie przy treningach oraz lista zakupów na te cztery miesiące i plan treningowy.
Książka została wydana przez Wydawnictwo Feeria.
Magdalena Makarowska jest dietetyczką i biotechnolożką, pomaga w ustaleniu diety osobom zmagającym się z otyłością i chorobami. Jest autorką poradników kulinarnych i książek o zdrowym żywieniu. Dominika Musiałowska jest psychodietetykiem, psychosomatykiem i dietetykiem, edukatorką zdrowotną, założycielką i prezeską Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie.