Działalność winiarską wielu uznaje za sztukę. Wytwarzać wino można nie tylko w specjalnych zakładach rzemieślniczych czy przemysłowych, ale również w domu. Nie trzeba być od razu właścicielem dużej winnicy. Wystarczy odrobina wiedzy, odpowiedni sprzęt i sprawdzone receptury, by z czasem móc częstować gości pysznym, własnoręcznie przygotowanym trunkiem.
Książka autorstwa Łukasza Fiedoruka zatytułowana „Wina domowe. 100 najlepszych przepisów” to lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy w domowym zaciszu pragną stworzyć pyszny napój. Winiarstwo nie jest niczym nowym. Pierwsze ślady produkcji wina pochodzą z Gruzji sprzed około 6 tysięcy lat przed naszą erą, a za ojczyznę winorośli uznaje się oficjalnie rejon Kaukazu. To niezwykle bogata tradycja i warto ją kontynuować.
Publikacja „Wina domowe. 100 najlepszych przepisów” ukazała się nakładem wydawnictwa SBM i jest warta uwagi. W części wstępnej Łukasz Fiedoruk opisuje warsztat winiarza - sprzęty, niezbędne naczynia, warunki, w jakich należy wytwarzać wino oraz kolejne etapy - od zbioru konkretnych owoców, przez nastawianie, butelkowanie, aż po sezonowanie. Świadomość pracy jaka nas czeka jest niezwykle ważna, by odpowiednio zaplanować wszystkie działania.
Wina można wyrabiać z rozmaitych składników - owoców uprawianych w ogrodzie, takich jak jabłka, porzeczki, gruszki czy morele, a także z owoców leśnych, dziko rosnących i suszonych. Możliwości jest wiele! Każde wino odznacza się innym smakiem i aromatem. W książce znajdziemy ciekawe przepisy na wina bazujące na miodzie oraz receptury odnalezione w starych książkach kucharskich. Autor krok po kroku przeprowadzi nas przez poszczególne etapy winiarstwa, a z tak dobrym przewodnikiem na pewno uda się nam stworzyć wspaniałe wino.
Zaproszenie przyjaciół na kolację i poczęstowanie gości trunkiem własnej produkcji jest źródłem dużej satysfakcji. Produkcja wina nie jest chaotycznym działaniem. Wymaga czasu, cierpliwości i dokładności. Warto przemyśleć również własne preferencje i wybrać takie składniki, które uznamy za najodpowiedniejsze dla nas. Z czasem możemy eksperymentować, próbować nowych smaków. Produkcja wina w domowym zaciszu moze stać się pasją na całe życie!