Weganizm to rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego, zarówno w diecie, jak i w codziennym życiu. Weganie nie używają produktów odzwierzęcych (nabiału, miodu) w gotowaniu. Weganizm jest coraz powszechniej wybierany jako dieta, zarówno ze względów etycznych, jak i zdrowotnych czy ekologicznych lub duchowych.
Jednak zarówno czy jest się zdeklarowanym weganinem, czy tylko chce się wprowadzić elementy tej diety do swojego sposobu żywienia, książka Wegańska kuchnia indyjska będzie cennym nabytkiem w biblioteczce każdej osoby, zafascynowanej zdrowym żywieniem.
Wegańska kuchnia indyjska. Tradycyjne i kreatywne przepisy domowej kuchni Richy Hingle to kuchnia wegańska w nowej orientalnej odsłonie. Zaskoczy czytelnika swoją prostotą, pomysłowością i różnorodnością smaków.
Na bazie zamieszczonych na łamach książki wskazówek przyrządzimy własne indyjskie potrawy i poznamy tajniki łączenia ze sobą egzotycznych przypraw. Zawiera fantastycznie kolorowe i estetycznie wykonane zdjęcia, proste przepisy i instrukcje krok po kroku, które pozwolą odkryć zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne specjały indyjskiej kuchni i przyrządzić w swoim domu znane z restauracji przysmaki. Warto dodać, że wiele dań nie zawiera soi i glutenu.
Zatem, jeśli dal, curry, chlebki naan, śniadania na słono, egzotyczne desery i inne smaki Indii, to coś, co chcemy mieć w naszej kuchni, to książka Wegańska kuchnia indyjska powinna się znaleźć na naszej półce. Inspirowane tradycyjną indyjską kuchnią i lokalnymi składnikami potrawy, opisane przez Richę Hingle, idealnie nadają się do samodzielnego przyrządzenia, modyfikacji i eksperymentowania z kuchnią wegańską.
Razem z autorką przygotujemy między innymi:
curry z dyni piżmowej, kokosa i czerwonej soczewicy,
słodko-ostry kalafior po mandżursku,
warzywną kormę,
Gulab Jamun i wiele innych słodkości,
a także dal, dal i jeszcze raz dal!
Richa Hingle urodziła się w Indiach i od dzieciństwa miała kontakt z roślinną kuchnią opartą na świeżych, lokalnych produktach. Dziś autorka prowadzi popularnego bloga VeganRicha.com uwielbianego przez fanów z całego świata za proste przepisy i piękne, zaostrzające apetyt fotografie. Hingle mieszka, pisze i gotuje w Seattle, w stanie Waszyngton.