„ Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju”. Słowa Umberto Eco, zawarte w przedmowie do „Sekretów włoskiej kuchni” celnie oddają charakter tej książki. Nie jest to bowiem klasyczny zbiór przepisów - oprócz wiedzy o różnorodności kulinarnej autorka serwuje czytelnikom portret społeczeństwa, kultury i historii, które wywarły znaczny wpływ na wszystkie aspekty życia Włochów.
Elena Kostiukovich, zakochana i mieszkająca od dwudziestu lat we Włoszech Rosjanka, zabiera czytelników w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Italii. Przybliża nam właściwe dla każdego obszaru potrawy i alkohole, których warto spróbować będąc w okolicy, ale także kulturę i obyczaje. Ze znawstwem i lekkością prowadzi nas od Friulii i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu tworząc barwną mozaikę pozwalającą przeniknąć ducha tego kraju.
„Sekrety włoskiej kuchni” to lektura obowiązkowa zarówno dla miłośników Włoch, jak i dla tych, którzy dopiero zamierzają rozpocząć przygodę z tym regionem. Włochy przestaną się nam, zwykłym zjadaczom chleba, kojarzyć tylko z pizzą i spaghetti. Autorka podkreśla fakt, że w Italii „jedzenie jest demokratyczne". Oznacza to, że na wizytę w tamtejszych trattoriach mogą sobie pozwolić zarówno bogaci, jak i mniej zamożni; turyści oraz znawcy kulinarni. W ten sposób włoskie zwyczaje zbliżają do siebie ludzi, zamiast ich od siebie oddalać.
Książka pozwoli zrozumieć mentalność mieszkańców tej krainy i ich postrzeganie świata poprzez celebrowanie posiłków, biesiadowanie do późnych godzin nocnych czy poranne obowiązkowe spotkania w kafejce na espresso. Ten uhonorowany prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina przewodnik kulinarny próbuje uchwycić, czym jest włoska radość życia i dlaczego bierze się właśnie z kuchni - wydaje się bowiem, że Włosi jedzą nie po to, by podtrzymać funkcje życiowe, ale by nadać swemu życiu sens.
Wydawnictwo Albatros przoduje w pięknych okładkach swoich książek. Tutaj barwne ilustracje zarówno miejsc, jak i regionalnych potraw oraz skarbów, jakie kryje włoska ziemia pozwalają poczuć ducha, który wyziera z każdej strony tej dopracowanej w każdym calu książki.
Daj się ponieść fantastycznej podróży do skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki.