Xi

Rozmowy przy stole. O życiu na wsi, gotowaniu i miłości

Polska to kraj wielu smaków. W wyjątkowym tyglu kulinarnym można doszukiwać się wpływu obcych tradycji i ich adaptacji przez gospodynie domowe w poszczególnych rejonach Polski. Jak wygląda współczesna polska kuchnia? Które dania można uznać za typowo polskie? Czy schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta nadal pozostają na piedestale? Jak bardzo otwieramy się na nowe, eko, a jak bardzo tkwiCzytaj więcej

  • Wydawnictwo: Znak Koncept
  • Data premiery: 2021-06-30
  • Okładka: twarda
  • Liczba stron: 320
  • Wymiary: 240 x 174

Polska to kraj wielu smaków. W wyjątkowym tyglu kulinarnym można doszukiwać się wpływu obcych tradycji i ich adaptacji przez gospodynie domowe w poszczególnych rejonach Polski. Jak wygląda współczesna polska kuchnia? Które dania można uznać za typowo polskie? Czy schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta nadal pozostają na piedestale? Jak bardzo otwieramy się na nowe, eko, a jak bardzo tkwimy w tradycji?

Natalia Sosin-Krosnowska wyrusza w Polskę w poszukiwaniu niezwykłych miejsc i ludzi oraz wyjątkowych przepisów na ekologiczne, proste dania slow food. Razem z nią odwiedzamy malownicze zakątki naszego kraju. Trasę jej podróży wyznaczają gospodarstwa agroturystyczne, które raczą swoich gości lokalną kuchnią, czerpiącą garściami z polskiego dziedzictwa kulinarnego.

Autorka zaprasza nas do stołu i zachęca do posłuchania opowieści o życiu gospodarzy i ich pasji do gotowania. Mamy okazję poznać niezwykłe życiorysy i sprawdzić, jak wiele dróg może prowadzić do przeprowadzki na wieś.

Dzięki temu wyjątkowemu kulinarnemu przewodnikowi poznasz wspaniałe smaki i lokalne produkty, o których nawet nie miałeś pojęcia. Sprawdź, gdzie możesz skosztować takich wspaniałości jak: wegański smalec z fasoli; pasztet z amarantusa ze śliwkami; omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem; policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami; tartaczna zupa rybna; deser z ogórka z pistacjami, a gdzie napijesz się domowego cydru.

Właściciele opowiadają o tym, kim są, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność. Kulinarne podróże autorki zatoczyły znacznie szersze kręgi: przygotowując się do napisania książki, odwiedziła aż 100 gospodarstw agroturystycznych, jednak nam czytelnikom przedstawiła 20 najciekawszych. Ich właściciele serwują gościom dania wegańskie, inni skupiają się na daniach mięsnych, a jeszcze inni oferują kuchnię dostosowaną do potrzeb osób z nietolerancjami pokarmowymi lub alergiami. Zawitamy też do agroturystyki specjalizującej się w daniach wykorzystujących kwiaty, chwasty i zioła.

Wspólnym mianownikiem są tutaj pasja do gotowania, ukochanie prostoty i natury oraz chęć dzielenia się z innymi swoim kawałkiem raju na ziemi.

Sprawdź także naszą ofertę książek kulinarnych i regionalnych przewodników kulinarnych.

Zobacz więcej
Dane szczegółowe
Identyfikator produktu
3017910
Tytuł
Rozmowy przy stole. O życiu na wsi, gotowaniu i miłości
Wydawnictwo
Język wydania
polski
Język oryginału
polski
Liczba stron
320
Data premiery
2021-06-30
Rok wydania
2021
Wymiary produktu [mm]
240 x 174
Okładka
okładka twarda
Waga Produktu [kg]
0.7
Długość
236
Głębokość
171
Wysokość
27
Nasza cena
43,19 zł
Zobacz więcej
Recenzje
4,7/5
3 recenzje
  • 5
    2
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0
Napisz recenzję
Recenzje produktów są zarządzane przez stronę trzecią w celu weryfikacji autentyczności i zgodności z naszymi wytycznymi dotyczącymi ocen i recenzji
RecenzjeNajnowsze
Jak działają recenzje
  • Marcelina J. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2021-07-26
    Książka dość oryginalna, bo to takie połączeni reportażu podróżniczego z książką o współczesnej polskiej kuchni. To efekt podrózy po polskich agroturystykach i rozmów z osobami, które łączą pasję do biznesu, z życiem na wsi i serwowaniem gościom swoich autorskich dań. Ksiązka ciekawa bo styl autorkijest bardzo fajny a osoby które nam przedstawia barwne i ciekawe. Tradycja kulinarna traktowana jest bardzo różnie, jedni całkiem zwracają się do przeszłości, tradycji i naturalnych produktów a inni serwują dania łączące tradycję z nowoczesnością.
  • Luiza I. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2021-07-24
    Książka dla fanów wsi, gotowania i podróży ,a że we mnie łącza się wszystkie te prefernecje książka mnie zafascynowała. Chętnie wybrałabym się do kilku miejsc, które opisuje autorka. Ma talent do ciekawego opisywania wrażeń wzrokowych i smakowych. Wędrujemy po malowniczych zakątkach Polski i poznajemy gospodarstwa agroturystyczne i różne podejście do kwestii karmienia gości. Współczesne postacie kuchni polskiej mogą mieć bardzo wiele postaci. Poczytajcie i sprawdzcie.
  • Lidia B. Klient niezweryfikowany
    4.0
    2021-07-17
    Lubię tego typu ksiażkowe eksperymenty i podróże z tematem przewodnim. Tutaj są aż dwa wątki główne: pasja do gotowania i pasjonujący ludzie, którzy swoim przykładem udowadniają, że można iść za marzeniami i żyć tak jak się chce. Rozmowy autorki z właścicielami gospodarstw agroturystycznych wciągają i pozwalają zajrzeć w tego typu biznesy od kuchni - dosłownie i w przenośbi. Warto wybrać się w te podróz po Polsce i zainspirować się do odwiedzenia tych miejsc w realu.
Recenzje
Każdą z recenzji weryfikujemy na trzy sposoby:
  • Klient zweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi klientami. Kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Klient niezweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi użytkownikami, ale nie możemy potwierdzić, że kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Recenzja Zweryfikowana
    Potwierdzamy, że prezentowana opinia może dotyczyć danego produktu i zawiera elementy jego recenzji.

Dostawa i płatność

InPost Paczkomat® 24/7
data dostawy 29. marca, piątek
bezpłatna dostawa od 248,00 zł
12,99 zł Pobranie 5,00 zł
Żabka, Dino, punkty DPD Pickup
data dostawy 29. marca, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
8,99 zł Pobranie 5,00 zł
ORLEN Paczka
data dostawy 29. marca, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
10,99 zł
Kurier DPD
data dostawy 29. marca, piątek
bezpłatna dostawa od 299,00 zł
12,99 zł Pobranie 5,00 zł
Pocztex Kurier
data dostawy 29. marca, piątek
bezpłatna dostawa od 299,00 zł
10,99 zł Pobranie 5,00 zł
Kurier InPost
data dostawy 29. marca, piątek
bezpłatna dostawa od 299,00 zł
14,99 zł Pobranie 5,00 zł
Pocztex - punkty odbioru
data dostawy 29. marca, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
10,99 zł Pobranie 5,00 zł
Odbiór osobisty w Bielsku-Białej
data dostawy 29. marca, piątek
0,00 zł
3017910
Ładowanie...