50,85 

Rozmowy przy stole. O życiu na wsi, gotowaniu i miłości

Polska to kraj wielu smaków. W wyjątkowym tyglu kulinarnym można doszukiwać się wpływu obcych tradycji i ich adaptacji przez gospodynie domowe w poszczególnych rejonach Polski. Jak wygląda współczesna polska kuchnia? Które dania można uznać za typowo polskie? Czy schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta nadal pozostają na piedestale? Jak bardzo otwieramy się na nowe, eko, a jak bardzo tkwiCzytaj więcej

  • Wydawnictwo: Znak Koncept
  • Data premiery: 2021-06-30
  • Okładka: twarda
  • Liczba stron: 320
  • Wymiary: 240 x 174

Polska to kraj wielu smaków. W wyjątkowym tyglu kulinarnym można doszukiwać się wpływu obcych tradycji i ich adaptacji przez gospodynie domowe w poszczególnych rejonach Polski. Jak wygląda współczesna polska kuchnia? Które dania można uznać za typowo polskie? Czy schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta nadal pozostają na piedestale? Jak bardzo otwieramy się na nowe, eko, a jak bardzo tkwimy w tradycji?

Natalia Sosin-Krosnowska wyrusza w Polskę w poszukiwaniu niezwykłych miejsc i ludzi oraz wyjątkowych przepisów na ekologiczne, proste dania slow food. Razem z nią odwiedzamy malownicze zakątki naszego kraju. Trasę jej podróży wyznaczają gospodarstwa agroturystyczne, które raczą swoich gości lokalną kuchnią, czerpiącą garściami z polskiego dziedzictwa kulinarnego.

Autorka zaprasza nas do stołu i zachęca do posłuchania opowieści o życiu gospodarzy i ich pasji do gotowania. Mamy okazję poznać niezwykłe życiorysy i sprawdzić, jak wiele dróg może prowadzić do przeprowadzki na wieś.

Dzięki temu wyjątkowemu kulinarnemu przewodnikowi poznasz wspaniałe smaki i lokalne produkty, o których nawet nie miałeś pojęcia. Sprawdź, gdzie możesz skosztować takich wspaniałości jak: wegański smalec z fasoli; pasztet z amarantusa ze śliwkami; omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem; policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami; tartaczna zupa rybna; deser z ogórka z pistacjami, a gdzie napijesz się domowego cydru.

Właściciele opowiadają o tym, kim są, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność. Kulinarne podróże autorki zatoczyły znacznie szersze kręgi: przygotowując się do napisania książki, odwiedziła aż 100 gospodarstw agroturystycznych, jednak nam czytelnikom przedstawiła 20 najciekawszych. Ich właściciele serwują gościom dania wegańskie, inni skupiają się na daniach mięsnych, a jeszcze inni oferują kuchnię dostosowaną do potrzeb osób z nietolerancjami pokarmowymi lub alergiami. Zawitamy też do agroturystyki specjalizującej się w daniach wykorzystujących kwiaty, chwasty i zioła.

Wspólnym mianownikiem są tutaj pasja do gotowania, ukochanie prostoty i natury oraz chęć dzielenia się z innymi swoim kawałkiem raju na ziemi.

Sprawdź także naszą ofertę książek kulinarnych i regionalnych przewodników kulinarnych.

Zobacz więcej
Dane szczegółowe
Identyfikator produktu
3017910
Tytuł
Rozmowy przy stole. O życiu na wsi, gotowaniu i miłości
Wydawnictwo
Język
polski
Język oryginału
polski
Liczba stron
320
Typ okładki
twarda
Wydanie
1
Data premiery
2021-06-30
Rok wydania
2021
Wymiary
240 x 174
Waga
0.7 kg
Wysokość
27 mm
Długość
236 mm
Głębokość
171 mm
Nasza cena
50,85 zł
Zobacz więcej
Informacje dotyczące bezpieczeństwa i produktów
Informacje o producencie
Pełna nazwa producenta
Społeczny Instytut Wydawniczy ZNAK Sp. z o.o.
Adres pocztowy
30-105 Kraków ul. Tadeusza Kościuszki 37
Email
sekretariat@znak.com.pl
Telefon
12 619 9500
Kraj pochodzenia produktu
Polska
Osoba odpowiedzialna w UE
Nazwisko lub nazwa podmiotu
Społeczny Instytut Wydawniczy ZNAK Sp. z o.o.
Adres pocztowy
30-105 Kraków ul. Tadeusza Kościuszki 37
Email
sekretariat@znak.com.pl
Telefon
12 619 9500
Zobacz więcej
Recenzje
4,7/5
3 recenzje
  • 5
    2
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0
Napisz recenzję
Recenzje produktów są zarządzane przez stronę trzecią w celu weryfikacji autentyczności i zgodności z naszymi wytycznymi dotyczącymi ocen i recenzji
RecenzjeNajnowsze
Jak działają recenzje
  • Marcelina J. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2021-07-26Recenzja zweryfikowana
    Książka dość oryginalna, bo to takie połączeni reportażu podróżniczego z książką o współczesnej polskiej kuchni. To efekt podrózy po polskich agroturystykach i rozmów z osobami, które łączą pasję do biznesu, z życiem na wsi i serwowaniem gościom swoich autorskich dań. Ksiązka ciekawa bo styl autorkijest bardzo fajny a osoby które nam przedstawia barwne i ciekawe. Tradycja kulinarna traktowana jest bardzo różnie, jedni całkiem zwracają się do przeszłości, tradycji i naturalnych produktów a inni serwują dania łączące tradycję z nowoczesnością.
  • Luiza I. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2021-07-24Recenzja zweryfikowana
    Książka dla fanów wsi, gotowania i podróży ,a że we mnie łącza się wszystkie te prefernecje książka mnie zafascynowała. Chętnie wybrałabym się do kilku miejsc, które opisuje autorka. Ma talent do ciekawego opisywania wrażeń wzrokowych i smakowych. Wędrujemy po malowniczych zakątkach Polski i poznajemy gospodarstwa agroturystyczne i różne podejście do kwestii karmienia gości. Współczesne postacie kuchni polskiej mogą mieć bardzo wiele postaci. Poczytajcie i sprawdzcie.
  • Lidia B. Klient niezweryfikowany
    4.0
    2021-07-17Recenzja zweryfikowana
    Lubię tego typu ksiażkowe eksperymenty i podróże z tematem przewodnim. Tutaj są aż dwa wątki główne: pasja do gotowania i pasjonujący ludzie, którzy swoim przykładem udowadniają, że można iść za marzeniami i żyć tak jak się chce. Rozmowy autorki z właścicielami gospodarstw agroturystycznych wciągają i pozwalają zajrzeć w tego typu biznesy od kuchni - dosłownie i w przenośbi. Warto wybrać się w te podróz po Polsce i zainspirować się do odwiedzenia tych miejsc w realu.
Recenzje
Każdą z recenzji weryfikujemy na trzy sposoby:
  • Klient zweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi klientami. Kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Klient niezweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi użytkownikami, ale nie możemy potwierdzić, że kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Recenzja Zweryfikowana
    Potwierdzamy, że prezentowana opinia może dotyczyć danego produktu i zawiera elementy jego recenzji.

Dostawa i płatność

InPost Paczkomat® 24/7
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,49 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Automaty
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
5,99 zł
InPost Kurier
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
15,49 zł Pobranie 5,00 zł
Kurier GLS
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Pickup Żabka i inne
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
8,99 zł
Pocztex Kurier
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
14,49 zł Pobranie 6,00 zł
Pocztex - punkty odbioru
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 199,00 zł
11,99 zł
DPD Kurier
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,50 zł
ORLEN Paczka
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
10,99 zł
InPost International
data dostawy 27. listopada, czwartek
39,99 zł
Odbiór osobisty w Bielsku-Białej - ul. Londzina 57
data dostawy 21. listopada, piątek
0,00 zł
Odbiór osobisty w Krakowie - ul. Podwale 1
data dostawy 21. listopada, piątek
0,00 zł