Polska to kraj wielu smaków. W wyjątkowym tyglu kulinarnym można doszukiwać się wpływu obcych tradycji i ich adaptacji przez gospodynie domowe w poszczególnych rejonach Polski. Jak wygląda współczesna polska kuchnia? Które dania można uznać za typowo polskie? Czy schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta nadal pozostają na piedestale? Jak bardzo otwieramy się na nowe, eko, a jak bardzo tkwimy w tradycji?
Natalia Sosin-Krosnowska wyrusza w Polskę w poszukiwaniu niezwykłych miejsc i ludzi oraz wyjątkowych przepisów na ekologiczne, proste dania slow food. Razem z nią odwiedzamy malownicze zakątki naszego kraju. Trasę jej podróży wyznaczają gospodarstwa agroturystyczne, które raczą swoich gości lokalną kuchnią, czerpiącą garściami z polskiego dziedzictwa kulinarnego.
Autorka zaprasza nas do stołu i zachęca do posłuchania opowieści o życiu gospodarzy i ich pasji do gotowania. Mamy okazję poznać niezwykłe życiorysy i sprawdzić, jak wiele dróg może prowadzić do przeprowadzki na wieś.
Dzięki temu wyjątkowemu kulinarnemu przewodnikowi poznasz wspaniałe smaki i lokalne produkty, o których nawet nie miałeś pojęcia. Sprawdź, gdzie możesz skosztować takich wspaniałości jak: wegański smalec z fasoli; pasztet z amarantusa ze śliwkami; omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem; policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami; tartaczna zupa rybna; deser z ogórka z pistacjami, a gdzie napijesz się domowego cydru.
Właściciele opowiadają o tym, kim są, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność. Kulinarne podróże autorki zatoczyły znacznie szersze kręgi: przygotowując się do napisania książki, odwiedziła aż 100 gospodarstw agroturystycznych, jednak nam czytelnikom przedstawiła 20 najciekawszych. Ich właściciele serwują gościom dania wegańskie, inni skupiają się na daniach mięsnych, a jeszcze inni oferują kuchnię dostosowaną do potrzeb osób z nietolerancjami pokarmowymi lub alergiami. Zawitamy też do agroturystyki specjalizującej się w daniach wykorzystujących kwiaty, chwasty i zioła.
Wspólnym mianownikiem są tutaj pasja do gotowania, ukochanie prostoty i natury oraz chęć dzielenia się z innymi swoim kawałkiem raju na ziemi.
Sprawdź także naszą ofertę książek kulinarnych i regionalnych przewodników kulinarnych.