Xi
 » Książki  » Kuchnia i diety  » Książki kucharskie

Pysznie. Prosto. A może tak po koreańsku?

Kuchnia koreańska to wiele ciekawych smaków które – choć mogą wydać się nam egzotyczne – na pewno przypadną do gustu każdemu, kto lubi eksperymentowanie w kuchni! Podobnie, jak kuchnie innych państw azjatyckich, opiera się głównie na ryżu i makaronie z dodatkiem warzyw, mięsa i soi.

Dzięki książce "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego" poznasz smaki koreańskiej kuchni. Książkę napisałam Wiola Błazucka, od kilku lat mieszkająca w Korei i gotująca tradycyjne potrawy pod czujnym okiem prawdziwych Koreańczyków. Jednak bez obaw – potrawy koreańskie da się przygotować z tego, co można kupić w polskim supermarkecie czy na pobliskim bazarze.

Tytułowe kimchi oznacza sfermentowane warzywa i jest tradycyjnym daniem kuchni koreańskiej. Te warzywa to zazwyczaj kapusta pekińska lub rzepa czy rzodkiew japońska, ale można tę potrawę przygotować z innych warzyw. Kimchi jest ostrawe w smaku, co wiąże się z użyciem do jego przygotowania proszku z papryczek chili. To popularna przystawka, ale też składnik innych potraw – zup, smażonego ryżu czy… pierogów! A nie ma nic bardziej charakteryzującego polską kuchnię niż pierogi. Czy zatem odważysz się spróbować "Pierogów z kimchi"?

Wiola Błazucka prowadzi na YouTube program, w którym zaraża widzów swoją miłością do kuchni koreańskiej, a w swojej książce pokazuje, że tradycyjne koreańskie dania można wykonać w każdym polskim domu z łatwo dostępnych składników. Pokazuje swoim czytelnikom trzy poziomy koreańskiego wtajemniczenia kulinarnego – na pierwszym z nich świeżo upieczony kucharz kuchni koreańskiej, będzie mógł poznać koreańskie smaki dzięki składnikom dostępnym w każdym polskim supermarkecie. Na drugim do uzyskania prawdziwego koreańskiego smaku potrzebny jest jeden lub dwa "nietypowe” składniki, a trzeci – poziom mistrza kuchni koreańskiej – to poziom, na którym będzie potrzeba więcej koreańskich składników, ale większość z nich skompletowana będzie już na poziomie drugim.

W książce "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego" znajdziesz nie tylko dziesiątki pysznych, łatwych do wykonania receptur, ale również kolorowy, pełen anegdot i ciekawostek kulinarny przewodnik po Korei. To prawdziwa kuchnia koreańska w twoim domu.

Książka została opublikowana przez wydawnictwo Znak. To 320 stron w kolorowej, twardej oprawie, ze wspaniałymi zdjęciami.

Wiola Błazucka od kilku lat mieszka w Korei Południowej z mężem, który jest Koreańczykiem. Prowadzi blog Pierogi z kimchi, na którym dzieli się swoimi spostrzeżeniami z życia w Korei oraz kanał YouTube.

Zobacz więcej
Dane szczegółowe

Dostawa i płatność

3090430
Ładowanie...