"Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" - tradycyjna kuchnia z nowoczesnym twistem
Fani dobrej kuchni, niebanalnych połączeń kulinarnych i przyjemności płynącej z jedzenia doskonale znają Michała Korkosza -twórcę internetowego, autora bloga Rozkoszny.pl, specjalistę od kuchennej kreatywności i komponowania dań oddziałujących z nieodpartą mocą na zmysły smaku, zapachu i wzroku. Rozkoszny zgromadził na swoim blogu i profilach w social mediach setki tysięcy obserwatorów, wydaje też bestsellerowe książki kucharskie. Przed Tobą najnowsza z nich: w "Nowych Rozkosznych" Michał rzuca zupełnie nowe światło na tradycyjną polską kuchnię.
"Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują" - książka pełna smaku i radości życia
Polska kuchnia, niejednokrotnie sprowadzana wyłącznie do tradycyjnych, treściwych dań, kryje w sobie niezwykłe możliwości. Bogactwo ciekawych składników i technik kulinarnych oraz współczesne otwarcie na świat w połączeniu z talentem i fantazją Rozkosznego pozwoliły na wydobycie z niej maksimum potencjału.
W książce znajdziesz zarówno autorskie interpretacje receptur na klasyczne polskie potrawy, jak i nowe kompozycje oparte na tradycyjnych przepisach, lecz wzbogacone składnikami i smakami obecnymi na naszych stołach od niedawna. Współczesna Polska jest krajem otwartym - podróżujemy i przyjmujemy gości z innych krajów, chętnie próbujemy nowych rzeczy, a gotowanie Rozkosznego jest znakomitym odbiciem tego trendu.
"Nowe Rozkoszne" Michała Korkosza - kopalnia inspiracji
Klasyczne pierogi zyskują zupełnie nowy wyraz po przygotowaniu ciekawego farszu - Michał proponuje tu połączenie pieczonego selera i polskiego wędzonego twarogu. Kopytka wyglądają jeszcze apetyczniej, gdy przyrządzimy je z dodatkiem szpinaku, a sos grzybowo-sojowy z pastą miso zmieni je w bomby smaku umami. Kluski na parze (lub pampuchy - jak kto woli!), podawane tradycyjnie na słodko, świetnie smakują także w wersji wytrawnej - na przykład z boczniakami, bobem i sosem sezamowym.
To tylko niektóre z wielu propozycji Rozkosznego, idealnie wpisujących się we współczesne trendy kulinarne. Jemy lekko i sezonowo, spędzamy przy garnkach mniej czasu, a tradycyjne polskie smaki uzupełniamy inspiracjami z całego świata: efekt zniewala zmysły i przynosi prawdziwą kulinarną rozkosz!