44,45 

Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsługiwaliśmy klienta w PRL

To, co najciekawsze, zazwyczaj dzieje się na zapleczu.Kim była kalkulatorka? Do jakiego warszawskiego lokalu można było się dostać tylko windą? Jak wyglądały dancingi i jak wodzirej podkręcał zabawę? Gdzie odbyła się pierwsza dyskoteka, a gdzie striptiz? Czy w barach mlecznych sztućce - jak u Barei - były na łańcuchach? Jak można było zostać dyskdżokejem i skąd brało się płyty? Kto w Maximie w GdyCzytaj więcej

  • Wydawnictwo: Muza
  • Data premiery: 2024-11-13
  • Okładka: miękka
  • Liczba stron: 352
  • Wymiary: 222 x 168

To, co najciekawsze, zazwyczaj dzieje się na zapleczu.

Kim była kalkulatorka? Do jakiego warszawskiego lokalu można było się dostać tylko windą? Jak wyglądały dancingi i jak wodzirej podkręcał zabawę? Gdzie odbyła się pierwsza dyskoteka, a gdzie striptiz? Czy w barach mlecznych sztućce - jak u Barei - były na łańcuchach? Jak można było zostać dyskdżokejem i skąd brało się płyty? Kto w Maximie w Gdyni sypał zielonymi? Jak można było dorobić do pensji w WARS-ie i co serwowano w barach dworcowych? Gdzie po raz pierwszy i z czym podano pizzę, a gdzie można było zjeść homara lub żółwia?

Reportaż Wojciecha Przylipiaka to odkrywanie barwnego świata gastronomii i życia rozrywkowego sprzed lat. Swoimi wspomnieniami dzielą się dawni barmani, kelnerki i kucharki, dyskdżokeje i kabareciarze, pracownicy zarówno kultowych klubów, ekskluzywnych hoteli, restauracji, jak i barów mlecznych, barów szybkiej obsługi czy wagonów restauracyjnych.

Dzięki ich pasji i odrobinie szaleństwa świat obsługi klienta w PRL miał wiele odcieni. To właśnie jego niejednoznaczność i nieprzystawalność do tamtej rzeczywistości potrafią dziś najbardziej zaskoczyć.

To także sentymentalna i pełna uroku podróż po ulicach miast i miasteczek, gdzie znajdowały się lub nadal istnieją wspominane lokale gastronomiczne.

Jak pisze autor: odkrywanie tego świata sprzed lat było jak otwieranie szufladek w sekretarzyku, w każdej inny skarb, a czasami pustka i brud.

Zobacz więcej
Dane szczegółowe
Identyfikator produktu
3563174
Tytuł
Kelnerki, barmani, wodzireje. Jak obsługiwaliśmy klienta w PRL
Wydawnictwo
Język
polski
Liczba stron
352
Typ okładki
miękka
Wydanie
1
Data premiery
2024-11-13
Rok wydania
2024
Wymiary
222 x 168
Waga
0.61 kg
Wysokość
168 mm
Długość
222 mm
Głębokość
30 mm
Nasza cena
44,45 zł
Zobacz więcej
Informacje dotyczące bezpieczeństwa i produktów
Informacje o producencie
Pełna nazwa producenta
MUZA SA
Adres pocztowy
00-833 Warszawa ul. Sienna 73
Email
info@muza.com.pl
Telefon
22 6211775
Kraj pochodzenia produktu
Polska
Osoba odpowiedzialna w UE
Nazwisko lub nazwa podmiotu
MUZA SA
Adres pocztowy
00-833 Warszawa ul. Sienna 73
Email
info@muza.com.pl
Telefon
22 6211775
Zobacz więcej
Recenzje
5,0/5
1 recenzja
  • 5
    1
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0
Napisz recenzję
Recenzje produktów są zarządzane przez stronę trzecią w celu weryfikacji autentyczności i zgodności z naszymi wytycznymi dotyczącymi ocen i recenzji
RecenzjeNajnowsze
Jak działają recenzje
  • Zaispirowanawkuchni G. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2024-12-11Recenzja zweryfikowana
    "To co najciekawsze zazwyczaj dzieje się na zapleczu" Brzmi ciekawie? Bo dla mnie nawet bardzo ? A to zdanie pochodzi z najnowszej książki Wojciecha Przylipiaka pod tytułem "Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsługiwaliśmy klienta w Prl-u." Jest to rewelacyjny reportaż oddający klimat i smak tamtych czasów. Dzięki rozmowom przeprowadzonym przez autora udajemy się na zaplecze miejsc pracy tych osób a są to bary mleczne, kluby czy wagony restauracyjne Warsa. Rozmówcami zaś kelnerzy, barmani, kucharze, sprzedawcy oraz wodzireje. Ludzie gastronomii, którzy opowiadają nam jak to kiedyś funkcjonowało. Pełno tu anegdot oraz pełnych humoru opowieści. Mimo czasów trudnych w różnych aspektach życia ten okres był bardziej kolorowy niż moglibyśmy sobie wyobrazić. A to wszystko dzięki ludziom, którzy uwielbiali spędzać wspólnie czas. A wiecie czemu bary zostały nazwane mlecznymi? A kim była kalkulatorka? Tego dowiecie się z tej książki. Całość historii uzupełniona jest archiwalnymi zdjęciami oraz wycinkami prasy. Gorąco Wam polecam. Ja bawiłam się przy jej wyśmienicie.
Recenzje
Każdą z recenzji weryfikujemy na trzy sposoby:
  • Klient zweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi klientami. Kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Klient niezweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi użytkownikami, ale nie możemy potwierdzić, że kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Recenzja Zweryfikowana
    Potwierdzamy, że prezentowana opinia może dotyczyć danego produktu i zawiera elementy jego recenzji.

Dostawa i płatność

InPost Paczkomat® 24/7
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,49 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Automaty
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
5,99 zł
InPost Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
15,49 zł Pobranie 5,00 zł
Kurier GLS
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Pickup Żabka i inne
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
8,99 zł
Pocztex Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
14,49 zł Pobranie 6,00 zł
Pocztex - punkty odbioru
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 199,00 zł
11,99 zł
DPD Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,50 zł
ORLEN Paczka
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
10,99 zł
InPost International
data dostawy 27. listopada, czwartek
39,99 zł
Odbiór osobisty w Bielsku-Białej - ul. Londzina 57
data dostawy 20. listopada, czwartek
0,00 zł
Odbiór osobisty w Krakowie - ul. Podwale 1
data dostawy 20. listopada, czwartek
0,00 zł

Produkty od autora: