Grecja to twój raj na ziemi? Kochasz kuchnię śródziemnomorską? Lubisz przenosić się do Grecji, gotując dla swoich bliskich greckie potrawy? A może szukasz książki z przepisami do eksperymentowania? Jeśli każde z pytań spotkało się z odpowiedzią twierdzącą z twojej strony, książka Donisiosa Sturisa jest dla Ciebie!
Grek mieszkający w Polsce uchwycił w niej klimat wspólnego, rodzinnego biesiadowania, które jest w Grecji osią podtrzymującą więzi i budującą bliskość. Gotowanie to doskonały sposób na wyrażanie miłości i troski oraz wspólne spędzanie czasu. Opowiada o swojej ojczyźnie, odkrywając sekrety najlepszych greckich potraw. Zdradza też kilka zasad nadrzędnych:
ma być dużo, smacznie i prosto
jednym ze składników powinna być feta, oliwa, oregano, świeże warzywa lub ciasto filo
dania można podawać na zimno lub ciepło
Sturis podpowiada, w czym tkwi sekret idealnie przyprawionych dań, jakich proporcji się trzymać i jak potrawę można zmodyfikować. Grecję poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Desery kuszą czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową. Ach, ta oszałamiająca różnorodność!
Autor przedstawia greckie przepisy wegetariańskie. W środku znajdziesz zdjęcia gotowej potrawy, wykaz składników, czas przygotowania, info o ilości porcji oraz oczywiście sposób przygotowania. Poznasz m.in. przepisy na:
sałatka fakies (salatka z soczewicą)
melitzanes me jaurti (bakłażay w jogurcie)
jaurti me meli (jogurt z miodem)
omlet po grecku
Książka podzielona jest na tematyczne rozdziały: przystawki, dania główne, pity z ciasta filo, desery i kawy. Wszystko okraszone jest ciekawostkami kulinarnymi i historycznymi oraz osobistymi wspomnieniami autora.
"Kalimera. Grecka kuchnia radości" to 70 wegetariańskich przepisów, których cześć przeznaczona jest także dla osób z nietolerancją glutenu. Wspólną cechą kuchni greckiej jest możliwość dzielenia potraw według uznania. Gotowy posiłek ma lądować na stole i tam należy go rozdzielać, bo to sprzyja biesiadowaniu, rozmowom, zacieśnianiu więzi.
Dionisios Sturis to Grek wychowany w Polsce, dziennikarz i pisarz, który od lat opisuje Grecję z różnych perspektyw. Tym razem dzieli się z czytelnikiem esencją greckiej kuchni i greckim patentem na radosne, szczęśliwe życie. Skorzystasz z zaproszenia?