Xi
Ponad 100 000 książek i gier
Dużo promocji
Tania i szybka wysyłka
14 dni na zwrot

Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja

Scott C. Anderson, John F. Cryan, Ted Dinan

(okładka miękka)

4/5
Znasz ten produkt? Podziel się opinią i zgarnij 100 zł!
Wydawnictwo: Słowne
Liczba stron: 320
-39%

44,90 zł

27,50 zł

oszczędzasz 17,40 zł (39%)

Wysyłka 24 godziny
InPost Paczkomaty 24/7 9,99 zł
Orlen Paczka 6,99 zł
DPD - Odbiór w Punkcie 9,99 zł
Kurier DPD 11,99 zł
Kurier InPost 12,99 zł
Poczta Polska 9,99 zł
Poczta Polska - Odbiór w Punkcie 7,99 zł

Opis

"Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja" to zadziwiająca opowieść o tym, jak drobnoustroje oddziałują na twój umysł.

Tylko 1% genów w ustroju człowieka należy do jego genomu. Pozostałe 99%, należące do drobnoustrojów, nieustannie się zmienia. Każdego ranka jesteś zatem kimś innym.

Czy te masy bakterii sterują twoim mózgiem? Odpowiedź brzmi: tak! Jelitowa flora bakteryjna potrafi wpływać na twoje zachowania, decyzje i upodobania oraz kształtować nastroje.

W książce "Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja" autorzy wywracają do góry nogami (dosłownie) obowiązujące schematy. Ujawniają, jakie znaczenie dla zdrowia, w tym psychicznego, ma praca jelit i to, co jesz oraz jak działa oś mózgowo-jelitowa. Pomagają w dokonywaniu właściwych wyborów żywieniowych. Prezentują produkty spożywcze najwłaściwsze dla jelit, w tym psychobiotyki, dzięki którym możesz wieść szczęśliwe i zdrowe życie. Bo porządek w brzuchu nie tylko zapewni ci lepszy humor, ale także usprawni myślenie, poprawi pamięć oraz rozprawi się z depresjami i stanami lękowymi, a także szeregiem schorzeń, jak choroby Parkinsona i Alzheimera, nieswoiste zapalenie jelit, zespół jelita drażliwego, otyłość, łuszczyca, egzema, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane czy autyzm.

Książka zgłębia tajniki zdumiewającej komunikacji brzucha z mózgiem (i na odwrót), ujawnia, jak nad nią zapanować oraz jak łatwo i bezpiecznie przeciągnąć naturę na swoją stronę. Okazuje się, że kontrolę nad własnym ciałem można przywrócić zwykłą, naturalną dietą, uzupełnioną określonymi mikrobiologicznymi produktami spożywczymi i suplementami. U zdumiewająco wielu osób taka zmiana bywa równie skuteczna jak leczenie.

Ta książka to psychobiotyczna rewolucja.

Scott C. Anderson jest dziennikarzem naukowym, wyspecjalizowanym w tematyce medycznej i programowaniu. Programowanie łączy z badaniami medycznymi. Jest konsultantem firmy Freedom Health.

John F. Cryan jest profesorem i kierownikiem Katedry Anatomii i Neuronauki w University College Cork w Irlandii. W APC Microbiome Institute, czołowej placówce badającej wpływ mikrobiomu na zdrowie i procesy chorobowe, ma stanowisko głównego badacza (kierownika tematu).

Ted Dinan jest profesorem psychiatrii i głównym badaczem w APC Microbiome Institute. Wcześniej w londyńskim szpitalu St. Bartholomew kierował działem neuronauk klinicznych i pracował na stanowisku profesora psychologii klinicznej.

Dane szczegółowe

Identyfikator produktu 819712
Tytuł Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja
Autor Scott C. Anderson, John F. Cryan, Ted Dinan
Wydawnictwo Słowne
Język wydania polski
Język oryginału angielski
Liczba stron 320
Data premiery 2018-09-05
Rok wydania 2018
Wymiary produktu [mm] 223 x 145 x 23
Okładka okładka miękka
Waga Produktu [kg] 0.49
Cena detaliczna 44,90 zł
Nasza cena 27,50 zł

Recenzje

4/5
5
4
3
2
1

DODAJ RECENZJĘ:

oceń produkt:


Izabela C.

5/5
| 07-05-2021
Książka pozwala zajrzeć do własnego brzucha i w efekcie z ogromnym szacunkiem go traktować. Co mam na myśli po lekturze książki? Okazuje się, że jelita to tak naprawdę nasz "pierwszy" mózg. Bo to co do niego wkładamy działa na nasz mózg w głowie. Książka napisana fachowo, są określenia medyczne ale za to w pigułce i ze zrozumieniem wyjmiemy z pozycji ogromną wiedzę - jak ważne są .... jelita., a w zasadzie bakterie tam bytujące. Polecam osobom z chorobami autoimmunologicznymi, ale nie tylko, bo dzięki wiedzy uzbroją się w potężny oręż jak sobie pomóc i jak dbać o swój brzuch. Okazuje się bowiem, że układ trawienny jest bardzo wpływowym układem na inne układy i organy- co ciekawe - nie spodziewalibyśmy się związku jelit z depresją... A jednak. Polecam! Pozycja gruba ale szybko się czyta, z ciekawością pochłaniałam kolejne i kolejne rozdziały.

Marcelina B.

4/5
| 29-08-2020
Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja to zdecydowanie książka dla wszystkich. Zarówno dla osób, które chcą się nieco dowiedzieć o wpływu tego co jedzą na ich codzienne zachowania, jak i dla ekspertów w dziedzinie, którzy chcą poszerzy swoją dotychczasową wiedze. Autor stara się używać potocznego słownictwa, tak by przekaz był jasny i klarowny. Dla mnie wszystko było zrozumiałe. Dobra robota i czekam na kolejne pozycje o tej tematyce. Polecam.

Marlena O.

4/5
| 29-08-2020
Pozycja obowiązkowa dla wszystkich osób, które interesując się zdrowym stylem życia lub chcą dowiedzieć się co nie co o wpływu diety na zdrowie człowieka. Gwarantuję, ze ta lektura otworzy Wam oczy na pewne sprawy dotyczące żywienia i generalnie codziennej diety. Autor używa prostego języka, chce aby przekaz był zrozumiały dla wszystkich. Polecam. Na pewno jeszcze nie raz wrócę do tej książki.

Paula G.

4/5
| 19-08-2020
Nie od dziś wiadomo, ze jelita i mózg działają w jednej drużynie i że wzajemnie na siebie oddziałuję. Mózg wysyła sygnały do jelit i na odwrót. Ta książka szeroko opisuje różne zagadnienia związane z tym procesem. Dużo tu o diecie i codziennych nawykach żywieniowych, które może w prosty i łatwy sposób sobie wyrobić, działając tym samym z korzyścią dla swojego zdrowia. Mądra i potrzebna książka. Reasumując – bardzo ją polecam.

Bernadetta Z.

4/5
| 09-08-2020
Kolejna dobra książka tego autorstwa, kolejne będę już chyba kupował w ciemno, bo zawsze, ale to zawsze znajduje coś interesującego. Jako dietetyk staram się na bieżąco aktualizować swoją wiedze o różne naukowe doświadczenia. Tutaj nowości mamy całkiem sporo. Dużo przykładów, dużo objaśnień i do tego całkiem przyzwoita szata graficzna. Nie pozostaje mi nic innego jak polecić.

Weronika Z.

4/5
| 30-07-2020
Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja to jedna z ciekawszych i przede wszystkim bardziej odkrywczych książek jakie miałam okazje ostatnio przeczytać. Jest to fascynująca lektura na temat wpływu codziennej diety na nasze zdrowie. I o tym, ze nasz organizm to nic innego jak sieć nauczyć połączonych. To co jemy wpływa na nasza kondycję psychiczną, ale i na wiele, wiele innych sfer. Gratuluję autorów i polecam.

Martyna I.

4/5
| 30-07-2020
Bardzo odkrywcza książka. Mimo, iż tematyka pewnie dla wielu osób siedzących w dziedzinie jest doskonale znana, to dla laika to bardzo świeży i nowy temat. Wiele intrygujących zagadnień, mnóstwo odpowiedzi na ważne pytania. Generalnie bardzo ciekawa lektura, warta uwagi. Polecam ją z całego serca.

Marzena T.

5/5
| 20-07-2020
Bardzo odkrywcza książka, którą polecam wszystkim osobom szczerze zainteresowanym tematem zdrowego odżywiania. Dużo tutaj informacji na temat wypływu diety na zdrowia, na organizm człowieka, na naszą psychika. Tak jak mówi znane powiedzenie – jesteś tym co jesz. I ja zgadzam się z tym w 100%. Wszystko zostało tu spisane przy użyciu prostego języka, nie jest to literatura fachowa. Polecam.

Jola U.

5/5
| 10-07-2020
Świetna jest ta książka. Napisana przystępnym językiem, co sprawia że jest to przekaz do wszystkich, a nie tylko do dietetyków, czy generalnie osób siedzących w branży. Dowiedziałam się wielu rzeczy, o których wcześniej nie miałam pojęcia. Od razu wprowadziłam pewne zmiany do swojej diety. Mam nadzieję, ze autor w przyszłości jeszcze stworzy podobną , interesującą publikację, tymczasem ta polecam bardzo mocno.

Magdalena A.

5/5
| 31-05-2020
Autorka w dość nietypowy, a zarazem bardzo oryginalny sposób porusza temat pracy naszego ciała i wpływu diety na nasz organizm, samopoczucie itp. Podoba mi się takie podejście. Przede wszystkim fajnie też, ze lektura napisana jest po ludzku, ludzkim językiem, więc spokojnie może przeczytać ją każdy, a nie tylko jakiś naukowiec siedzący od lat w temacie. Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy, które dotychczas były mi totalnie obecne i nawet mnie zaskoczyły. Polecam więc z całego serca tą książkę.

Patrycja S.

5/5
| 11-05-2020
Jelita, mózg i spółka, czyli psychobiotyczna rewolucja to przede wszystkim książka dla wszystkich osób zainteresowanych zagadnieniem zdrowego odżywiania. Autor udowadnia, ze w naszym ciele najważniejsze organy to mózg oraz jelita. Wiele osób chyba nie do końca zdaje sobie sprawę, że to właśnie dieta w dużej mierze wpływa na nas, na nasze samopoczucie, zdrowie, emocje i tym podobne. Zresztą wszystko jest opisane w tej książce, bardzo szczegółowo i w fajny sposób. Polecam.

Angelika M.

5/5
| 06-05-2020
Praca naszych jeli znacząco wpływa na pozostałe funkcje naszego organizmu, w tym za najważniejszy – mózg. Autor ukazuje nam ten mechanizm bardzo szczegółowo. Podpowiada co jeść, abyśmy czuli się lepiej. Nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. Wiele porad zastosowałam w codziennym życiu i muszę przyznać, że dużo zmieniło się na lepsze. Polecam!

Ela H.

3/5
| 29-04-2020
Dosyć dobra książka, która ukazuje jelita i ich pracę w nieco innym świetle. Niemniej, nie podobał mi się język oraz styl w jakim pisał autor. Momentami miałam wrażenie, że traktuje czytelnika z góry, bardzo mnie to irytowało. Z wielki trudem przeczytałam do końca. Nie oczarowała mnie, raczej nie zajrzę do niej ponownie.

Klaudia C.

2/5
| 22-04-2020
Jestem dietetykiem i chętnie sięgam po tego typu pozycje. Lubię poszerzać swoją wiedzę, szczególnie jeśli ukazują się jakieś nowe teorie. Po lekturze tej książki muszę przyznać, że mam mieszane uczucia. Są kwestie z którymi zgodzę się z autorem, jednak niektóre są wręcz absurdalne, nie do przyjęcia. Polecam czytać z przymrużeniem oka.

Marika I.

5/5
| 21-04-2020
Fajna książka, która udowadnia to o czym nie wie większość ludzi i moim zdaniem ta pozycja owinna trafić do jak najszerszego grona odbiorców. Autor przedstawia nam, ze jelita są tak samo ważne jak mózg, który uchodzi za najważniejszy organ z ludzkim ciele. Tymczasem niestety jelita sa właśnie często zaniedbywane, a ludzie bagatelizują pewne sygnały. I to jest błąd. Mi ta odkrywcza pozycja dała sporo do myślenia. Polecam po stokroć.

Halina H.

2/5
| 15-04-2020
Książka jakich wiele. Autor nie zaskakuje żadnym nowościami. Pisze o tym, co sądzę, że dla każdego z nas jest oczywiste. Co do pracy jelit i samej diety. Łatwo napisać, trudniej zrobić. Nie tak łatwo wprowadzić nowe nawyki żywieniowe i zmienić codzienną rutynę. Autor zdecydowanie nie potrafi zmotywować czytelnika. Opisuje suchą teorię. Czegoś ewidentnie brakowało mi w te pozycji.

BogusŁawa C.

4/5
| 08-04-2020
To oczywiste, że wszystkie nasze narządku są ze sobą połączone, że jedne wpływają na drugie. Tak samo z jelitami, które wpływają na mózg i odwrotnie. Nic odkrywczego. Opisując tą książkę zastosują pradawne powiedzenie „jesteś tym, co jesz”. Fajny język, jednak treść merytoryczna powielona z innych pozycji tego typu.

Gosia E.

5/5
| 01-04-2020
Ostatnio powstaje bardzo dużo książek odnośnie pracy jelit. Autorzy prześcigają się z coraz to nowymi teoriami. Jednak która z nich jest słuszna? Do których wskazówek się stosować? Muszę przyznać, że sama się już w tym wszystkim pogubiłam. Zgadzam się, że to co jemy wpływa na nas. Jednak czy jelita, aż tak bardzo łączą się z naszym mózgiem? Koniecznie muszę poszerzyć swoją wiedzę w tym zakresie. Ta lektura stanowiła dobry początek do zaznajomienia się z tematem.

Julita P.

5/5
| 25-03-2020
Polecam wszystkim osobom, które interesują się zdrowym stylem życia. Na rynku jest mnóstwo pozycji o tej tematyce, jednak ta zasługuje na szczególną uwagę. Jest przede wszystkim inna, wyjątkowa. Autorzy wskazują na przyczyny naszego złego samopoczucia, obniżonej odporności i odpowiedzi szukają w jelitach. Podają nam produkty, które warto spożywać, aby poczuć się lepiej. Czy stosowałam się do ich wskazówek? Jeszcze nie, ale na pewno spróbuję!

Ryszard K.

4/5
| 18-03-2020
Dotychczas znałem jedynie powiedzenie „przez żołądek do serca”. Po tej lekturze zaczyna ono funkcjonować w nieco odmiennej formie, czyli „przez żołądek do mózgu”. Przyznam, ze autorzy postawili dość odważne teorie. To, ze sposób żywienia wpływa na nasze samopoczucie to wiadomo. Ale, że aż w takim stopniu? Nie sądzę. Niemniej, bardzo intrygująca lektura. Warto przeczytać.

Dostawa

czas dostawy
koszt
za pobraniem
InPost Paczkomaty 24/7
czas dostawy
24. maja, wt. — 25. maja, śr.
przedpłata
9,99 zł bezpłatna dostawa od 249,00 zł
pobranie
Niedostępne
Orlen Paczka
czas dostawy
25. maja, środa
przedpłata
6,99 zł bezpłatna dostawa od 249,00 zł
pobranie
Niedostępne
DPD - Odbiór w Punkcie
czas dostawy
24. maja, wtorek
przedpłata
9,99 zł bezpłatna dostawa od 249,00 zł
pobranie
Niedostępne
Kurier DPD
czas dostawy
24. maja, wtorek
przedpłata
11,99 zł bezpłatna dostawa od 299,00 zł
pobranie
16,99 zł
Kurier InPost
czas dostawy
24. maja, wtorek
przedpłata
12,99 zł bezpłatna dostawa od 299,00 zł
pobranie
Niedostępne
Poczta Polska
czas dostawy
25. maja, środa
przedpłata
9,99 zł bezpłatna dostawa od 299,00 zł
pobranie
14,99 zł
Poczta Polska - Odbiór w Punkcie
czas dostawy
25. maja, środa
przedpłata
7,99 zł bezpłatna dostawa od 249,00 zł
pobranie
Niedostępne
Odbiór osobisty w Bielsku-Białej
czas dostawy
24. maja, wtorek
przedpłata
0,00 zł
pobranie
Niedostępne
Ładowanie...