"Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść aby dłużej cieszyć się zdrowiem" to książka autorstwa doktora Michaela Gregera i Gene Stone'a.
Jest to przystępnie napisana przez lekarza książka, w której przekonuje, że możemy ustrzec się przed wieloma poważnymi chorobami dzięki odpowiedniemu odżywianiu. Plaga otyłości wspomaga rozwój chorób, a można jej zapobiec biorąc pod uwagę kilka wskazówek.
W pierwszej części książki omawiane są badania związków odżywiania z najczęściej występującymi chorobami. Warto przejść przez tę część, mimo naukowych informacji w niej zawartych, ponieważ pokazuje, jak nasz styl odżywiania i ogólniej - styl życia - wpływa na zapadalność na choroby, w tym tak zwane choroby cywilizacyjne.
Druga część zawiera wskazówki dotyczące odżywiania. Łatwo wpaść w pułapkę fast-foodów, mimo że wiemy, że nie jest to zdrowe jedzenie. "Jak nie umrzeć przedwcześnie" pokazuje konkrety - jak jeść, co jeść, czego unikać, jak wprowadzić i utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe. Jedzenie nie jest tylko paliwem, niezbędnym nam do życia, ale i przyjemnością - dlatego warto zadbać o to, by przyjemność smakowania pożywienia była połączona z zadbaniem o zdrowie naszego organizmu.
W "Jak nie umrzeć przedwcześnie" znajdziemy piętnaście rozdziałów. Każdy z nich poświęcony jest innej chorobie oraz zaskakująco prostym sposobom pozwalającym jej uniknąć. Autor omawia również dwanaście grup pokarmów, które powinniśmy wprowadzić do swojej codziennej diety, żeby czuć się lepiej i żyć dłużej. Większość z nich to pokarmy pochodzenia roślinnego - książka zachęca do wprowadzenia do diety dużej ilości pokarmu roślinnego, pokazując korzyści płynące z diety wegańskiej. Wszystkie zalecenia doktora Gregera są poparte wieloletnimi badaniami - co prawda większość statystyk dotyczy Stanów Zjednoczonych, ale mają w większości przypadków przełożenie na warunki europejskie, a fakty są uniwersalne.
Zdrowe odżywianie sprawia nie tylko, że reguluje się masa ciała, dobrze wpływa też na sen, codzienne samopoczucie, ilość energii.
Dr Michael Herschel Greger jest amerykańskim lekarzem, autorem i profesjonalnym mówcą zajmującym się kwestiami zdrowia publicznego, najbardziej znanym ze swojego poparcia dla diety opartej na pełnowartościowej żywności i roślinach. Gene Stone jest pisarzem, autorem i współautorem wielu książek dotyczących diety wegańskiej.