Xi

Jadłonomia po polsku

Wegetariańska kuchnia kojarzy się "mięsożercom" z ograniczonym wyborem, brakiem smaku i przede wszystkim brakiem energii do działania. Na szczęście Marta Dymek już od lat udowadnia Polakom, że życie na diecie wegetariańskiej to życie pełne smaku i przyjemności. Jej książki kucharskie łączy niebanalny tytuł Jadłonomia, który nawiązuje bezpośrednio do bloga. To właśnie blog kulinarny był początkiem Czytaj więcej

  • Wydawnictwo: Marginesy
  • Data premiery: 2020-05-20
  • Okładka: twarda
  • Liczba stron: 280
  • Wymiary: 290 x 232

Wegetariańska kuchnia kojarzy się "mięsożercom" z ograniczonym wyborem, brakiem smaku i przede wszystkim brakiem energii do działania. Na szczęście Marta Dymek już od lat udowadnia Polakom, że życie na diecie wegetariańskiej to życie pełne smaku i przyjemności.

Jej książki kucharskie łączy niebanalny tytuł Jadłonomia, który nawiązuje bezpośrednio do bloga. To właśnie blog kulinarny był początkiem jej przygody. Od lat Marta Dymek pokazuje, że dieta roślinna i przygotowane z roślinnych składników dania są smaczne i sycące, a także mogą być doskonałą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Na początku autorka zebrała cenne informacje, które pozwolą nauczyć się podstaw gotowania i przeniosą przygotowywanie potraw na inny poziom. Tutaj dowiecie się jak gotować warzywa strączkowe, kaszę i ryż, a także jak poprawnie przygotować grzyby.

"Jadłonomia po polsku" została zmyślnie podzielona na pory roku, co po pierwsze ułatwia odnalezienie interesującego nas przepisu, a po drugie pozwala na wykorzystanie sezonowych produktów. Zaczynamy od Przedwiośnia i już na wstępie robi się niezwykle apetycznie. Sycąca owsiana śliwka w czekoladzie, rewolucyjny pasztet, który stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do kanapek, przeróżne zupy oraz dania, które zaskoczą Cię swoją prostotą. Następnie czas na wiosnę i sezonowe warzywa i owoce, takie jak: szparagi, botwinka, kalarepka czy rabarbar. Gryczana granola może zmienić Twoje podejście do śniadań, a krem z białych szparagów i rabarbaru sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Lato nie może obejść się bez pysznych chłodników, aromatycznego leczo, chrupiących gofrów, czy też jagodzianek, które polecają się i do kawki i na wycieczkę. Jesień to dynia, grzyby, jabłka i kapusta. Proste składniki i morze obfitości. Przedzimie jeszcze pachnie jesienią, ale już przygotowuje na chłody zimy. Rozgrzewające potrawy dodają energii w pochmurne dni. Natomiast zimowe dania będą kojarzyć się Wam głównie z magicznym czasem świąt Bożego Narodzenia.

Już same te opisy sprawiają, że ślinka cieknie. Najważniejsze jednak, że wszystkie potrawy są naprawdę proste do przygotowania. Otrzymacie nie tylko szczegółowe instrukcje, jak krok po kroku przygotować daną potrawę. To także garść cennych porad oraz zdjęcia, które mogą być prawdziwą inspiracją.

Zobacz więcej
Dane szczegółowe
Identyfikator produktu
2844638
Tytuł
Jadłonomia po polsku
Wydawnictwo
Język wydania
polski
Język oryginału
polski
Liczba stron
280
Data premiery
2020-05-20
Rok wydania
2020
Wymiary produktu [mm]
290 x 232
Okładka
okładka twarda
Waga Produktu [kg]
1.46
Długość
280
Głębokość
220
Wysokość
28
Nasza cena
43,99 zł
Zobacz więcej
Recenzje
5,0/5
31 recenzji
  • 5
    30
  • 4
    1
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0
Napisz recenzję
Recenzje produktów są zarządzane przez stronę trzecią w celu weryfikacji autentyczności i zgodności z naszymi wytycznymi dotyczącymi ocen i recenzji
RecenzjeNajnowsze
Jak działają recenzje
  • Katarzyna M. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2023-01-24
    Zdecydowanie najlepsza dla mnie z serii Jadłonomia.... Dużo porad i wskazówek. Pomocna. Co prawda zdarza mi się jeść mięso, ale staram się z niego całkowicie zrezygnować (taki wybór a nie mus). Ta książka mi w tym pomaga. Dania są przepyszne, z innych z tej serii również wypróbowałam. Polecam. Pięknie wydana, duże litery, zakładki, sztywna okładka, przygotowana, aby ułatwiać nam życie. Polecam szczerze.
  • Joanna Klient niezweryfikowany
    5.0
    2021-06-07
    Czemu tak późno odkryłam Jadłonomię?? Przepisy są prosto opisane, dania nie wymagają godzin przy kuchni, a jakie to pyszne! Weganizm made simple.
  • Agata F. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2021-05-26
    Nieoczywiste rozwiązania w kuchni i duuużo praktycznych wskazówek. I aż miło się ją ogląda :D Polecam.
  • MARLENA R. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2021-04-14
    Książka pięknie wydana. Oprawa, zdjęcia, druk zachęcają do zapoznania się z treścią. A treść? Dla amatorów kucharzenia bardzo przydatna. Z przyjemnością korzysta się z przepisów, a z uśmiechem czyta sposób przygotowania. Naprawdę świetna książka kucharska.
  • Marta O. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-12-16
    Fajnie, że są przepisy na tradycyjne potrawy, ale bez użycia produktów zwierzęcych - smaki dzieciństwa w zupełnie innej wersji.
  • Mirosław O. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-11-04
    Znakomita książka kucharska nie tylko dla wegan i wegetarian ale również dla tych, którzy chcą poeksperymentować z jedzeniem i nie boją się tego. Polska kuchnia w wersji wegańskiej to również znakomita lektura dla miłośników historii polskiej gastronomii.
  • Zuzanna Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-10-26
    Jeśli spodobała Ci się pierwsza Jadlonomia, ta też przypadnie Ci do gustu.
  • Beata C. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-08-31
    Okazuje się, że nawet znane, zwyczajne obiady nie muszą być nudne! Wystarczy trochę dodatków, ciekawy pomysł i już smak zmienia się nie do poznania. W tej książce znajdziecie mnóstwo przepisów na dania roślinne, ale takie, których składniki bez problemu kupicie w okolicznym sklepie. Wygląda na to, że polskie potrawy, które znamy przecież od dzieciństwa, potrafią nas jeszcze nieraz zaskoczyć!
  • Honorata J. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-08-23
    Pięknie wydana książka, zawierająca przepisy i porady kulinarne odnośnie kuchni roślinnej. Wszystko w polskim klimacie, czyli tak jak aj i moja rodzina najbardziej lubimy. Kilka przepisów nieco pozmieniałam, bo niektórych składników nie lubi i dalej wychodziło przepysznie. Polecam wszystkim weganom, którym powoli kończą się pomysły na kuchenne wariacje.
  • Marta N. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-08-19
    Skarbnica wiedzy dla wszystkich wegan czy wegetarian. Mnóstwo przepisów bazujących na produktach, które znajdziemy naszej kochanej Polsce. I co najlepsze – wszystko w zależności od sezonu, tak by każda potrawa była możliwie jak najświeższa, a przy tym jak najzdrowsza. To obecnie pozycja z której korzystam najczęściej w kuchni. Wszystkim smakuje 
  • Jacek J. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-08-16
    Coś nowego w kuchni roślinnej, ale bez przesadzania. Książka zawiera mnóstwo przepisów opartych na polskich warzywach, którymi można ciekawie wzbogacić potrawy znane i popularne w Polsce, ale też można z nich ugotować coś oryginalnego, nietypowego. Autorka stawia na powszechnie dostępne produkty, a jej przepisy nie wymagają wykonywania skomplikowanych czynności. To po prostu naturalna, polska kuchnia, ale odświeżona w niezwykły sposób.
  • Paula N. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-08-15
    Na półce mam już chyba z 10 książek kucharskich dla wegan, ale to jest zdecydowanie moja ulubiona. Dlatego, że kocham polskie smaki , a tu tylko takie znajdziecie. Żadnych dziwactw, wszystko oparte na tradycyjnej, polskiej kuchni. Nie raz już zaskoczyłam znajomych mięsożerców, że kuchnia bez mięsa może być pyszna i aromatyczne. Polecam!
  • Mirosław I. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-08-11
    Bardzo fajna książka kucharska z roślinnymi przepisami rodem z naszego kraju. Autorka dzieli ją na 6 rozdziałów w zależności od pór roku i dostępności danych składników. To naprawdę wiele ułatwia, bo jemy zdrowo, pysznie, a przede wszystkim świeżo. Wszystko pięknie opisane, ładne zdjęcia i generalnie szata graficzna bardzo na plus. Polecam oczywiście 
  • Marzena I. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-08-07
    Pozycja obowiązkowa dla wszystkich wegan, wegetarian, ale i wszelakich roślinożerców, co chcą nieco ograniczyć mięso. Mój mąż wcześniej nie wyobrażał sobie posiłku bez kawałka indyka, czy wołowiny. A teraz? Odkąd gotuję z ta książką to nie dość, że czujemy się lepiej, to zrzuciliśmy kilka kilo i do tego kubki smakowe szaleją. Świetna, polecam!
  • Jola L. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-08-03
    Bardzo serdecznie polecam tą książkę, autorka dosłownie sięga do korzeni, w końcu polska kuchnia nimi stoi ;) Najnowsza książka Marty Dymek roi się od nietuzinkowych przepisów – pieczeniowa ciecierzyca to póki co moje odkrycie numer 1! Absolutny top, przy którym hummus spada na niższe miejsce ;).
  • Bernadeta F. Klient niezweryfikowany
    4.0
    2020-08-01
    Marta Dymek to znana blogerka zajmująca się głównie kuchnią roślinną. Tym razem podrzuca trochę bardziej tradycyjne, polskie przepisy, ale czasem po swojemu wzbogacona je nietypowymi dodatkami. To dobre podejście dla tych, którzy nie lubią przesadnych eksperymentów w kuchni, ale też szukają czegoś, co wprowadzi nieco urozmaicenia, nawet przy pomocy naszych lokalnych produktów.
  • Aleksandra P. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-07-30
    Marta Dymek to dla mnie niekwestionowana królowa kuchni roślinnej :) Tym razem powraca z nową propozycją. Kilka lat temu zadebiutowała książką „Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan”, potem była jeszcze „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata”. Mam wszystkie te książki, jednak – choć wypróbowąłem dopiero kilkanascie przepisów już wiem że to doskonały wybór. Na codzień jadam mięso, ale te książki pozwalają mi inaczej na to spojrzeć i nie znam w swoim otoczeniu mięsoźercy, któremu nie smakowałyby przyrządzone przeze mnie dania z Jadłonomii.
  • Andżelika H. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-07-26
    Uwielbiam bloga i programy Jadłonomii, nie tylko za pyszne jedzenie, ale też sposób, w jakim opowiada o nim i swoich podróżach kulinarnych. Tutaj Marta weganizuje polską kuchnię z fenomenalnym efektem, a pasja i radość bije z każdej kartki, tak samo jak z wojaży po egzotycznych zakątkach świata :) Same przepisy to po prostu petarda. Sos pieczeniowy, rosołek wegański - coś wspaniałego.
  • Lucyna A. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-07-22
    Bardzo się cieszę, że po okresie zachwytu azjatyckimi kuchniami i bardziej egzotycznym gotowaniem wracamy do naszych lokalnych tradycji. Polska kuchnia wcale nie jest taka ciężka i niezdrowa, jak wielu ją przedstawia, mamy wiele rewelacyjnych dań, a jak pokazuje książka Jadłonomia po polsku - można przyrządzić je w wersji całkowicie dla wegan. Autorka współpracowała przy niej z członkiniami kół gospodyń wiejskich, w przepisach widać ogrom ich doświadczenia, ale i otwarcie na nowe smaki. Sama wypróbowałam już nie jeden przepis, a przy odpowiedniej okazji sprezentuję egzemplarze Jadłonomii mamie i teściowej - jestem pewna, że i one będą zadowolone.
  • Marika P. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-07-18
    Coś wspaniałego… Poezja smaków, dzieciństwo na talerzu, wszystko w 100% vegan… Marta udowadnia, że w kuchni roślinnej nie ma żadnych ograniczeń i nie potrzebujemy żadnych zwierzęcych produktów, żeby jeść przepysznie i dokładnie tak jak chcemy…
  • Adam K. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-07-17
    Sześć rozdziałów wypełnionych po brzegi inspirującymi przepisami. Coś dla tych, którzy szukają tradycyjnej kuchni, która jednak potrafi zaskoczyć nietypowymi połączeniami smaków. Autorka podchodzi do gotowania w bardzo prosty i przejrzysty sposób, a w jej książce znajdziecie mnóstwo praktycznych porad, które sprawiają, że gotowanie jest nie tylko przyjemniejsze, ale też zwyczajnie zdrowsze.
  • Maciej Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-07-16
    Książka godna polecenia. Przepisy są proste w wykonaniu z łatwo dostępnych produktów. Sprawdzają się, bo posiłki są smaczne i zdrowe. Wg mnie jedna z najlepszych książek tego typu na rynku. Świetna jakość wydania - jakość papieru i zdjęcia, dodatkowo zachęca do przygotowania tych posiłków.
  • Beata S. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-07-14
    Książki Jadłonomii to uczta dla oczu, dania są przepięknie, apetycznie sfotografowane, aż chce się biec do kuchni i gotować. Same przepisy - jak zwykle klasa, a pasztet z orzechów zawojował kubki smakowe nawet tej mięsożernej części domowników :) Polecam gorąco, nie tylko wegetarianom ale wszystkim, którzy lubią eksperymentować w kuchni i jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
  • Malgorzata N. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-07-10
    Po prostu rewelacja, czy jesteś wege czy też nie ! Potrawy jak od mamy i babci, posmakują chyba każdemu, a nie ma w nich odrobiny produktów odzwierzęcych. Marta Dymek ma niesamowitą wyobraźnie kulinarną i bardzo szanuje ją za to, że promuje wegetarianizm w przystępny sposób, nie agresywnie, ale po prostu poprzez naukę tradycyjnego smacznego gotowania.
  • Wioletta H. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2020-07-06
    Mam wszystkie części Jadłonomii, ale ta jest dla mnie najlepsza. Znajome smaki, proste i niedrogie przepisy z tego, co już ma się na ogół w domu. Nie trzeba robić rajdów po sklepach żeby znaleźć jakąś egzotyczną przyprawę :) To dobra książka, żeby spróbować przekonać mięsożerców do wegetarianizmu albo np. przygotować uroczysty obiad dla rodziny, gdzie zwłaszcza starsze pokolenia są bardzo przyzwyczajone do tradycyjnych polskich smaków.
Recenzje
Każdą z recenzji weryfikujemy na trzy sposoby:
  • Klient zweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi klientami. Kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Klient niezweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi użytkownikami, ale nie możemy potwierdzić, że kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Recenzja Zweryfikowana
    Potwierdzamy, że prezentowana opinia może dotyczyć danego produktu i zawiera elementy jego recenzji.

Dostawa i płatność

InPost Paczkomat® 24/7
data dostawy 16. kwietnia, wtorek
bezpłatna dostawa od 248,00 zł
12,99 zł Pobranie 5,00 zł
Żabka, Dino, punkty DPD Pickup
data dostawy 16. kwietnia, wtorek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
8,99 zł Pobranie 5,00 zł
ORLEN Paczka
data dostawy 16. kwietnia, wtorek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
10,99 zł
Kurier DPD
data dostawy 16. kwietnia, wtorek
bezpłatna dostawa od 299,00 zł
12,99 zł Pobranie 5,00 zł
Pocztex Kurier
data dostawy 16. kwietnia, wtorek
bezpłatna dostawa od 299,00 zł
12,99 zł Pobranie 5,00 zł
Kurier InPost
data dostawy 16. kwietnia, wtorek
bezpłatna dostawa od 299,00 zł
14,99 zł Pobranie 5,00 zł
Pocztex - punkty odbioru
data dostawy 16. kwietnia, wtorek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
11,99 zł Pobranie 5,00 zł
Odbiór osobisty w Bielsku-Białej
data dostawy 16. kwietnia, wtorek
0,00 zł

O Autorze


2844638
Ładowanie...