Wegetariańska kuchnia kojarzy się "mięsożercom" z ograniczonym wyborem, brakiem smaku i przede wszystkim brakiem energii do działania. Na szczęście Marta Dymek już od lat udowadnia Polakom, że życie na diecie wegetariańskiej to życie pełne smaku i przyjemności.
Jej książki kucharskie łączy niebanalny tytuł Jadłonomia, który nawiązuje bezpośrednio do bloga. To właśnie blog kulinarny był początkiem jej przygody. Od lat Marta Dymek pokazuje, że dieta roślinna i przygotowane z roślinnych składników dania są smaczne i sycące, a także mogą być doskonałą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
Na początku autorka zebrała cenne informacje, które pozwolą nauczyć się podstaw gotowania i przeniosą przygotowywanie potraw na inny poziom. Tutaj dowiecie się jak gotować warzywa strączkowe, kaszę i ryż, a także jak poprawnie przygotować grzyby.
"Jadłonomia po polsku" została zmyślnie podzielona na pory roku, co po pierwsze ułatwia odnalezienie interesującego nas przepisu, a po drugie pozwala na wykorzystanie sezonowych produktów. Zaczynamy od Przedwiośnia i już na wstępie robi się niezwykle apetycznie. Sycąca owsiana śliwka w czekoladzie, rewolucyjny pasztet, który stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do kanapek, przeróżne zupy oraz dania, które zaskoczą Cię swoją prostotą. Następnie czas na wiosnę i sezonowe warzywa i owoce, takie jak: szparagi, botwinka, kalarepka czy rabarbar. Gryczana granola może zmienić Twoje podejście do śniadań, a krem z białych szparagów i rabarbaru sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją. Lato nie może obejść się bez pysznych chłodników, aromatycznego leczo, chrupiących gofrów, czy też jagodzianek, które polecają się i do kawki i na wycieczkę. Jesień to dynia, grzyby, jabłka i kapusta. Proste składniki i morze obfitości. Przedzimie jeszcze pachnie jesienią, ale już przygotowuje na chłody zimy. Rozgrzewające potrawy dodają energii w pochmurne dni. Natomiast zimowe dania będą kojarzyć się Wam głównie z magicznym czasem świąt Bożego Narodzenia.
Już same te opisy sprawiają, że ślinka cieknie. Najważniejsze jednak, że wszystkie potrawy są naprawdę proste do przygotowania. Otrzymacie nie tylko szczegółowe instrukcje, jak krok po kroku przygotować daną potrawę. To także garść cennych porad oraz zdjęcia, które mogą być prawdziwą inspiracją.