„Jadłonomia. Kuchnia roślinna” to wyjątkowa książka kucharska, zawierająca ponad 100 wegańskich przepisów na smaczne i zdrowe śniadania, obiady oraz kolacje. Kreatywność i wyobraźnia kulinarna autorki książki, Marty Dymek, odkryje przed Tobą zupełnie nowe horyzonty: z lektury dowiesz się, jak z garści kapusty przygotować chrupiące chipsy, jak zamienić buraka w ciasto czekoladowe, a także jak skomponować pietruszkę z gruszką. Autorka "weganizuje" klasyczne przepisy znane nam z rodzinnych domów i przybliża ezgotyczne smaki kuchni świata, zawsze przemycając do nich nutę własnej inwencji. W efekcie powstają dania o smaku, który zachwycają najbardziej nieprzejednanych mięsożerców.
Chcesz wiedzieć, do czego możesz wykorzystać natkę marchewki albo jak zrobić bezmięsny pasztet? Tego i wielu innych praktycznych rzeczy dowiesz się z tej książki, która zachwyciła do tej pory tysiące czytelników - nie tylko zagorzałych zwolenników kuchni wegańskiej.
Różnorodność przepisów, używanych w nich składników oraz inspirujących autorkę tradycji kulinarnych sprawia, że każdy czytelnik znajdzie w książce propozycję odpowiadającą swoim kubkom smakowym. Przepisy zawarte w "Jadłonomii" dowodzą także, że roślinne gotowanie nie musi być ani drogie, ani trudne - dokładny opis kolejnych czynności ułatwia pracę nawet początkującym adeptom sztuki kulinarnej.
U podstaw książkowej "Jadłonomii" znajduje się blog o tym samym tytule, prowadzony przez Martę Dymek - najpopularniejszą witrynę o kuchni wegańskiej w polskim internecie, która w 2013 roku otrzymała zaszczyty tytuł Kulinarnego Bloga Roku. Znana jest również z występów w programie „Dzień dobry TVN” i autorskiego programu "Zielona rewolucja Marty Dymek" emitowanego na antenie kanału Kuchnia+ przez 6 sezonów.
Autorka jest ponadto jedną z najbardziej znanych polskich aktywistek promujących dietę wegańską jako optymalny, dostępny dla wszystkich bez względu na styl życia i status finansowy sposób żywienia. Zarówno prezentowana książka, jak i dwie kolejne publikacje - "Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata" oraz "Jadłonomia po polsku" osiągnęły status bestsellerów na polskim rynku wydawniczym.