"Francja na talerzu. Wszystko, co chcesz wiedzieć o kuchni francuskiej" - dla tych, co kochają Francję!
Francois - Regis Gaudry - autor (wraz z przyjaciółmi) książki "Francja na talerzu. Wszystko, co chcesz wiedzieć o kuchni francuskiej" - jest pisarzem, dziennikarzem i krytykiem kulinarnym. Niniejsza publikacja to zaproszenie do wspaniałej podróży. Jako czytelnicy, nie wychodząc z domu, z filiżanką dobrej kawy w ręku, mamy szansę spacerować po szlakach winnic Prowansji albo zachwycić się crepes na słono lub słodko w paryskim bistro. Autor udowadnia, jak różnorodna jest Francja!
"Francja na talerzu. Wszystko, co chcesz wiedzieć o kuchni francuskiej" - o czym jest książka?
Podczas lektur znajdziemy odpowiedzi na następujące pytania:
jak drogie jest czesne w słynnej Le Cordon Bleu?
co warto wiedzieć o francuskiej kuchni?
dlaczego Marcel Proust wspominał smak okruszków z magdalenek?
jakie cukierki kupił Asterix w Galii?
czy popularne tosty francuskie są z Francji?
czy naprawdę najwspanialsze kasztany można dostać na placu Pigalle?
ile zmieści się bąbelków w jednej standardowej butelce szampana?
czy ktoś mieszka w serze casgiu merzu?
Książka "Francja na talerzu. Wszystko, co chcesz wiedzieć o kuchni francuskiej" to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników gotowania. Znajdziemy tu 375 przepisów oraz 1250 specjałów do spróbowania. Omówiono aż 350 rozmaitych zagadnień oraz przedstawiono 260 osobistości ze świata francuskiej kuchni. Do tego dołączono setki map, ważnych adresów i ciekawych anegdot.
"Francja na talerzu. Wszystko, co chcesz wiedzieć o kuchni francuskiej" - opinie
Dzięki lekturze dowiadujemy się, że kuchnia francuska jest pełna zaskakujących smaków i aromatów. Książka "Francja na talerzu. Wszystko, co chcesz wiedzieć o kuchni francuskiej" będzie fantastycznym przewodnikiem dla wszystkich, którzy mają w planach wyjazd do Francji.
W tej publikacji znajdziemy jedyne w swoim rodzaju mapy słodyczy, pączków i ciastek. Dzięki nim dowiemy się, co warto spróbować w konkretnym regionie, do którego się wybieramy. Nie musimy jednak nigdzie wyjeżdżać, by skosztować francuskich smakołyków. Z pomocą tej książki, wiele fantastycznych potraw wykonamy w domu. Książka "Francja na talerzu. Wszystko, co chcesz wiedzieć o kuchni francuskiej" jest zaskakujących informacji. Trzeba ją mieć w domowej biblioteczce!