Łukasz Łuczaj wraca z kolejną książką, która odkrywa przed czytelnikami bogactwo, piękno i tajemniczość polskiej przyrody i kuchni. Wydana przez Naszą Księgarnię "Dzika kuchnia" to zielnik i książka kucharska w jednym, a zarazem pasjonujący przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski.
O czym jest książka "Dzika kuchnia"?
Autor odkrywa przed czytelnikami tajemnice takich roślin, jak bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa i wiele innych, wyjaśnia, gdzie ich szukać i rozpoznawać, podpowiada, które części danej rośliny są jadalne, wnikliwie i przystępnie podaje informacje na temat okresów zbiorów, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych. Wreszcie - inspirująco opowiada o zarówno tradycyjnych, jak i współczesnych sposobach użytkowania roślin w różnych kulturach, na cele z polską. Słowem - "Dzika kuchnia" to wyczerpujące, doskonale napisane i przepięknie wydane źródło bogatej wiedzy na temat, który wciąż pozostaje dla wielu nieodkryty - a szkoda!
Kim jest autor książki "Dzika kuchnia"?
Łukasz Łuczaj jest doktorem habilitowanym biologii, profesorem Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanikiem, ekologiem i popularyzatorem wiedzy o przyrodzie oraz jednym z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie. Zasłynął jako autor wielu publikacji i popularnych książek, a także prowadzący autorski program zatytułowany "Dziki obiad Łukasza Łuczaja". Od lat dokumentuje tradycje używania dziko rosnących roślin pokarmowych w różnych zakątkach Europy i świata. Książka "Dzika kuchnia" to podsumowanie tej fascynującej wiedzy, a zarazem unikalna książka kucharska zawierająca ponad sto przepisów na różnorodne potrawy - od krupnika z nasion babki, nalewki z owoców barszczu, pierogów z liśćmi bukowymi, po takie rarytasy, jak japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy czy gołąbki zawijane w liście funkii.
"Dzika kuchnia" - zalety wydania
Publikacja wzbogacona została o liczne zdjęcia, ilustracje i ryciny, a także pasjonujące zapisy i rozmyślania Łukasza Łuczaja o szeroko pojętym miejscu człowieka w przyrodzie, w których osobista pasja spotyka się z rzetelną wiedzą, a filozoficzna refleksja - z przystępnie przekazywanymi informacjami naukowymi. Wszystko to czyni z "Dzikiej kuchni" pozycję obowiązkową na półce każdego miłośnika nowoczesnej kuchni, w której istotne miejsce zajmuje wciąż mało znana, niezwykle inspirująca tradycja.