W ostatnich latach znacznie wzrosła świadomość dotycząca jakości spożywanych produktów i ich wpływu na zdrowie. Ludzie coraz chętniej dbają o to, co jedzą. Lekarze i dietetycy zgodnie i głośno mówią o tym, że jedzenie może być lekarstwem na wiele współczesnych schorzeń.
W dobie konsumpcjonizmu, gdzie niemal wszystko, co chcemy możemy kupić w sklepie częste są głosy, że przygotowanie konkretnych produktów w domu byłoby swego rodzaju krokiem wstecz. Skoro w piekarni mogę dostać ciasto, to po co je piec samemu? Skoro kupię dżem w sklepie, po co mam stać przy piecu i smażyć konfitury? A samodzielne robienie wędlin uchodzi za nadludzki niemal wysiłek!
Na szczęście coraz więcej jest głosów, które uświadamiają, że przygotowywanie smakołyków w domowym zaciszu to pewna inwestycja w zdrowie swoje i najbliższych a także wyraz troski o jakość życia naszych gości. Dodatkowo przyrządzanie rozmaitych potraw wcale nie musi być czasochłonne ani skomplikowane.
Książka „Domowe wędliny tradycyjne oraz sous vide” przychodzi z pomocą każdemu zaczynającemu swoją przygodę z obróbką mięsa w swojej własnej kuchni. Autor – Robert Winckiewicz – udziela licznych wskazówek i zdradza wiele przepisów na zdrowe smakołyki.
Publikacja przybliża też coraz bardziej popularną metodę sous vide – w tym wypadku zaadaptowaną na potrzeby wędlin domowych, które dzięki niej będą jeszcze pyszniejsze.
Sous vide to znana od wielu lat, a obecnie coraz szerzej stosowana metoda przygotowywania potraw polegająca na gotowaniu produktu zamkniętego w opakowaniu próżniowym. Taka torebka z mięsem (lub warzywami) umieszczona zostaje w kąpieli parowej lub wodnej, a następnie gotowana w znacznie niższej temperaturze niż tradycyjnie. Metoda jest często stosowana w najlepszych światowych restauracjach, a dzięki radom zawartym w książce „Domowe wędliny tradycyjne oraz sous vide” możemy ją z sukcesem stosować w naszej kuchni. Dzięki temu przyrządzone potrawy będą aromatyczne i równomiernie ugotowane.
Szczegółowo wyjaśnione przepisy stanowią ogromny walor publikacji. Nie ma tu żadnych niejasności. Autor drobiazgowo wyjaśnia co robić, krok po krok, by każda powstała w naszym domu wędlina była smaczna i zdrowa.