„Dieta śródziemnomorska. Książka kucharska” to pozycja, w której znaleźć można dokładne wyjaśnienie na czym polega fenomen tytułowego sposobu odżywiania się. Autorką książki jest Catherine Itsiopoulos – pracownik naukowy Uniwersytetu La Trobe w Melbourne, która od wielu lat interesuje się tematem wpływu żywienia na jakość życia ludzi.
Dieta śródziemnomorska jest jedną z najlepiej przebadanych diet na świecie. Szczególne korzyści przynosi naszemu sercu. Dodatkowo zapobiega:
Poza tym, najnowsze badania naukowe wskazują, że zmniejsza ryzyko depresji, chroni nasze DNA, a dzięki temu sprzyja długowieczności.
Dieta śródziemnomorska jest typowa dla ludzi zamieszkujących basen Morza Śródziemnego. Nie jest restrykcyjnym sposobem na schudnięcie, tylko konkretnym, zdrowym stylem życia. Kładzie nacisk na to, co warto jeść, a nie na to, czego nie wolno. Taka zmiana perspektywy postrzegania bardzo pomaga w rozpoczęciu przygody z tym sposobem odżywiania się
Publikacja „Dieta śródziemnomorska. Książka kucharska” zawiera opis, czym dokładnie jest ten styl życia, a dodatkowo otrzymujemy szczegółowe wskazówki i rady, w jaki sposób przenieść go w realia naszej codzienności. Autorka opisuje badania naukowe, które potwierdzają skuteczność tej diety. Pisze też o korzyściach wynikających ze spożywania produktów wegańskich oraz stosowania przerywanych, kontrolowanych postów.
Dieta śródziemnomorska opiera się w dużej mierze na świeżych, lokalnych produktach, darach morza i ziemi, które z miłością są przekształcane w potrawy i spożywane w gronie rodziny i przyjaciół – często w towarzystwie domowej roboty wina.
Druga cześć „Diety śródziemnomorskiej. Książki kucharskiej” zawiera osiemdziesiąt przepisów na tradycyjne potrawy z Grecji, Włoch czy Hiszpanii. Każdy przepis uzupełniony jest informacjami o wartości odżywczej danej potrawy. Dodatkowo znajdziemy w publikacji również plany posiłków.
Książka „Dieta śródziemnomorska. Książka kucharska” udowadnia, że jedzenie zdrowych posiłków może być smaczne i przyjemne.