53,59 

C.k. kuchnia

"C.k. kuchnia" to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów.Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też półnoCzytaj więcej

  • Wydawnictwo: Wysoki Zamek
  • Data premiery: 2015-09-04
  • Okładka: twarda
  • Liczba stron: 232
  • Wymiary: 215 x 180

"C.k. kuchnia" to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów.

Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu C.k. kuchnią.

Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej.

Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezapomnianej frazy Jaroslava Haka, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haka w Armii Czerwonej w charakterze politruka. "C.k. kuchnię" niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier.

"C.k. kuchnia" to pierwsza z książek w dorobku Roberta Makłowicza – krytyka kulinarnego, dziennikarza, pisarza, publicysty i podróżnika. Jego przygoda z kuchnią zaczęła się od pobytu w Wielkiej Brytanii na przełomie lat 1989-1990, kiedy to poznał kuchnie świata, co skłoniło go, by po powrocie zostać krytykiem kulinarnym. Jego podróże z gotowaniem i smakowaniem lokalnych specjałów mogli poznać widzowie Telewizji Polskiej, gdzie od 1998 roku prowadził cykl reportaży "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza", a 10 lat później cykl "Makłowicz w podróży" do 2017 roku. Obecnie prowadzi kanał na Youtube z opowieściami kulinarnymi i historycznymi, a jego specyficzny styl opowieści jest szalenie popularny w kulturze masowej, dorobił się wielu popularnych memów internetowych.

Wydana przez wydawnictwo Wysoki Zamek książka "C.k. kuchnia" jest pozycją dla każdego, kto kocha dobrą literaturę i dobrą kuchnię – jest tu wszystko dla konesera tych dwóch namiętności.

Zobacz więcej
Dane szczegółowe
Identyfikator produktu
524448
Tytuł
C.k. kuchnia
Wydawnictwo
Język
polski
Język oryginału
polski
Liczba stron
232
Typ okładki
twarda
Wydanie
I
Data premiery
2015-09-04
Rok wydania
2015
Wymiary
215 x 180
Waga
0.57 kg
Wysokość
25 mm
Długość
220 mm
Głębokość
180 mm
Nasza cena
53,59 zł
Zobacz więcej
Informacje dotyczące bezpieczeństwa i produktów
Informacje o producencie
Pełna nazwa producenta
Instytut Pamięci Narodowej KŚZpNP
Adres pocztowy
02-676 Warszawa Janusza Kurtyki 1
Email
sekretariat.ipn@ipn.gov.pl
Telefon
22-581-87-78
Kraj pochodzenia produktu
Polska
Osoba odpowiedzialna w UE
Nazwisko lub nazwa podmiotu
Instytut Pamięci Narodowej KŚZpNP
Adres pocztowy
02-676 Warszawa Janusza Kurtyki 1
Email
sekretariat.ipn@ipn.gov.pl
Telefon
22-581-87-78
Zobacz więcej
Recenzje
5,0/5
3 recenzje
  • 5
    3
  • 4
    0
  • 3
    0
  • 2
    0
  • 1
    0
Napisz recenzję
Recenzje produktów są zarządzane przez stronę trzecią w celu weryfikacji autentyczności i zgodności z naszymi wytycznymi dotyczącymi ocen i recenzji
RecenzjeNajnowsze
Jak działają recenzje
  • Angelika M. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2021-05-21Recenzja zweryfikowana
    Pierwsza ksiażka z przepisami pana Roberta Makłowicza. nie ukrywam bardzo się cieszę, ze w końcu mam okazje mieć ta książkę. Co mnie zaskoczyło dużo historii potraw, ale i nie tylko. Zamiast zdjęć tych potraw są piękne rysunki. Na początku byłam zaskoczona tym co znalazłam w środku, ale całość przeczytałam szybko i czerpałam z tego wiele przyjemności. Każdy kucharz amator powinien przeczytać tą książkę.
  • Katarzyna J. Klient niezweryfikowany
    5.0
    2021-04-30Recenzja zweryfikowana
    Świetna książka z porywającymi opowieściami pana Roberta!
  • Anna Klient niezweryfikowany
    5.0
    2019-08-29Recenzja zweryfikowana
    To pierwsza autorska książka Roberta Makłowicza, znanego dziennikarza, degustatora, autora programów kulinarnych.

    Kuchnią polską, zagraniczną autor pasjonuje się od lat, opowiada zawsze o niej w interesujący sposób i postanowił się swoją wiedzą podzielić ze swoimi Czytelnikami.

    Zamiast wstępu w książce Pan Robert Makłowicz przedstawił historię gulaszu po triesteńsku, jak jest przyrządzony – naczynie.

    Książka ta składa się z 7 rozdziałów następującej treści: sałatki, zupy, potrawy z drobiu, potrawy z mięsa, potrawy z mąki i kasz, desery.

    Do każdej z podanej potraw, deserów, sałatek jest, zamieszczona historia jej powstania co tutaj stanowi, ciekawostkę kulinarną.

    Przykładami kulinarnymi są następujące sałatki, potrawy, desery, a mianowicie:

    Sałatka Sachera, sałatka selerowa, sałatka z melona, bulion z tokajem, zupa z soczewicy, z kurczakiem, rosół feldmarszałka (Joseph Radetzky), węgierska zupa rybna, zupa ziemniaczana po węgiersku, gulasz rybny z groszkiem, śledź po marynarsku, sznycel cielęcy po prasku, udziec barani marynowany, knedle z morelami, płonące naleśniki migdałowe, strudel z jabłkami, kutia, tort à la Sacher.

    Kuchnia to książka kulinarna dla wszystkich czytelników amatorów chcących poznać nie tylko polskie potrawy, jak i te europejskie.

    Zamiast fotografii potraw są umieszczone przepiękne ilustracje w wykonaniu Pana Andrzeja Zaręby.

    Pan Robert Makłowicz w niezwykły sposób opowiedział, własnymi słowami jak przedstawiała, się kuchnia podczas wojen, wyjaśnił pochodzenie postaci historycznych bohaterów oraz nawiązał do anegdot związanych z przepisami na dania podawane podczas tychże wypraw.

    Dodatkowym elementem książki jest nie tylko bogaty język kulinarny, ale pięknie ujęta fotografia autora Roberta Makłowicza przez Pana Michała Lichtańskiego znajdująca się na przodzie okładki książki pt. „C. K Kuchnia”.

    Twarda oprawa książki zawiera 230 stron, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek.

    Warto się zapoznać z tą książką, która kształci warsztat kulinarny jak, i historyczny.

    Anna
Recenzje
Każdą z recenzji weryfikujemy na trzy sposoby:
  • Klient zweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi klientami. Kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Klient niezweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi użytkownikami, ale nie możemy potwierdzić, że kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Recenzja Zweryfikowana
    Potwierdzamy, że prezentowana opinia może dotyczyć danego produktu i zawiera elementy jego recenzji.

Dostawa i płatność

InPost Paczkomat® 24/7
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,49 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Automaty
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
5,99 zł
InPost Kurier
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
15,49 zł Pobranie 5,00 zł
Kurier GLS
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Pickup Żabka i inne
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
8,99 zł
Pocztex Kurier
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
14,49 zł Pobranie 6,00 zł
Pocztex - punkty odbioru
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
bezpłatna dostawa od 199,00 zł
11,99 zł
DPD Kurier
data dostawy 22. listopada, sobota
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,50 zł
ORLEN Paczka
data dostawy 22. listopada, sobota
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
10,99 zł
InPost International
data dostawy 28. listopada, piątek
39,99 zł
Odbiór osobisty w Bielsku-Białej - ul. Londzina 57
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
0,00 zł
Odbiór osobisty w Krakowie - ul. Podwale 1
data dostawy 24. listopada, poniedziałek
0,00 zł

Produkty od autora: