"C.k. kuchnia" to nie tylko książka kucharska, lecz również opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów.
Amatorzy kulinariów odnajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty. Przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych - węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej - kiedyś zwanych po prostu C.k. kuchnią.
Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed pierwszej wojny światowej.
Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezapomnianej frazy Jaroslava Haka, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haka w Armii Czerwonej w charakterze politruka. "C.k. kuchnię" niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier.
"C.k. kuchnia" to pierwsza z książek w dorobku Roberta Makłowicza – krytyka kulinarnego, dziennikarza, pisarza, publicysty i podróżnika. Jego przygoda z kuchnią zaczęła się od pobytu w Wielkiej Brytanii na przełomie lat 1989-1990, kiedy to poznał kuchnie świata, co skłoniło go, by po powrocie zostać krytykiem kulinarnym. Jego podróże z gotowaniem i smakowaniem lokalnych specjałów mogli poznać widzowie Telewizji Polskiej, gdzie od 1998 roku prowadził cykl reportaży "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza", a 10 lat później cykl "Makłowicz w podróży" do 2017 roku. Obecnie prowadzi kanał na Youtube z opowieściami kulinarnymi i historycznymi, a jego specyficzny styl opowieści jest szalenie popularny w kulturze masowej, dorobił się wielu popularnych memów internetowych.
Wydana przez wydawnictwo Wysoki Zamek książka "C.k. kuchnia" jest pozycją dla każdego, kto kocha dobrą literaturę i dobrą kuchnię – jest tu wszystko dla konesera tych dwóch namiętności.