69,79 

Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. Estonia, Łotwa, Litwa

W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową Bursztyn i żyto przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do leCzytaj więcej

  • Wydawnictwo: APN Promise
  • Data premiery: 2021-05-26
  • Okładka: twarda
  • Liczba stron: 256
  • Wymiary: 258 x 199

W krajach bałtyckich spotykają się dwa światy Bałtyk łączy Europę Wschodnią ze Skandynawią, co pociąga za sobą wpływy kulinarne i wymianę kulturową
Bursztyn i żyto przybliża nam interesują część Europy, oprowadza nas po jej stolicach, opowiada jej dzieje i odkrywa dynamiczny, nowy styl gotowania. Tamtejsza kuchnia, przedstawiona na tle bogatej historii i kultury krajów bałtyckich, jest bramą do lepszego zrozumienia tego regionu i mentalności jego mieszkańców. Przepisy osadzone w bałtyckiej tradycji, a jednocześnie inspirowane współczesnymi trendami są nowoczesne, niepowtarzalne i łatwe do odtworzenia w domu. Otwierają przed nami nowe kulinarne horyzonty. Między przepisy i opowieści o podróżach zostały wplecione urywki poezji, literatury, pieśni i przysłów, co sprawia, że ta książka to zarówno kulturowy punkt odniesienia dla podróżników, jak i wizytówka tętniącej życiem kuchni krajów bałtyckich.
O AUTORCE
Debiutancka książka kucharska Zuzy Zak Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie została wydana w sześciu krajach, a w Wielkiej Brytanii wyprzedana jako jedna z najlepszych książek kulinarnych roku 2016 stacji BBC Radio 4. Według The Independent Newspaper uchwyciła ona ducha narodu. Autorka urodziła się w 1979 roku, w PRL-u. Jako ośmiolatka przeprowadziła się do Wielkiej Brytanii. Przez osiem lat pracowała w telewizji. W październiku 2019 roku, w prestiżowej School of Slavonic and East European Studies (UCL London) zaczęła pracę doktorską poświęconą sztuce kulinarnej. Kontynuuje badania nad kuchnią wschodnioeuropejską z perspektywy społeczno-kulturowej, przez pryzmat antropologa kultury.
GŁÓWNE ZALETY
Oryginalne przepisy oparte na doświadczeniach kulinarnych autorki i jej kontaktach osobistych
Apetyt na specjały kuchni regionalnej z niedawno spopularyzowanych miejsc turystycznych
Trzy bałtyckie stolice, Tallin (Estonia), Wilno (Litwa) i Ryga (Łotwa), wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO i zyskujące na popularności kierunki podróży tylko w 2018 roku

To piękny portret regionu jego krajobrazów, historii, mieszkańców i oczywiście jedzenia.
Przepisy, od znanych z czasów komunistycznych klasyków po regionalne
i współczesne specjały, są różnorodne, ekscytujące, kuszące i pełne smaku.
Ta książka to prawdziwa perełka z gatunku podróży kulinarnych!
ALISSA TIMOSHKINA, SALT & TIME
Co za radość wspaniała kuchnia bałtycka Radość sprawi mi zarówno lektura tej cudownej książki, jak i gotowanie według niej.
OLIA HERCULES
Kategoria: kuchnia narodowa i regionalna

Zobacz więcej
Dane szczegółowe
Identyfikator produktu
2989868
Tytuł
Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. Estonia, Łotwa, Litwa
Wydawnictwo
Język
polski
Język oryginału
angielski
Liczba stron
256
Typ okładki
twarda
Data premiery
2021-05-26
Rok wydania
2021
Wymiary
258 x 199
Waga
1.15 kg
Wysokość
199 mm
Długość
258 mm
Głębokość
27 mm
Nasza cena
69,79 zł
Zobacz więcej
Informacje dotyczące bezpieczeństwa i produktów
Informacje o producencie
Pełna nazwa producenta
APN Promise
Adres pocztowy
02-672 Warszawa Domaniewska 44a
Email
biuro@promise.pl
Telefon
23 355 16 00
Kraj pochodzenia produktu
Polska
Osoba odpowiedzialna w UE
Nazwisko lub nazwa podmiotu
APN Promise
Adres pocztowy
02-672 Warszawa Domaniewska 44a
Email
biuro@promise.pl
Telefon
23 355 16 00
Zobacz więcej
Bądź pierwszy!
Twoja recenzja produktu “Bursztyn i żyto. Bałtycka podróż kulinarna. Estonia, Łotwa, Litwa” będzie bardzo przydatna dla innych użytkowników.
Napisz recenzję
Recenzje produktów są zarządzane przez stronę trzecią w celu weryfikacji autentyczności i zgodności z naszymi wytycznymi dotyczącymi ocen i recenzji
Recenzje
Każdą z recenzji weryfikujemy na trzy sposoby:
  • Klient zweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi klientami. Kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Klient niezweryfikowany
    Autorzy recenzji z tym oznaczeniem są naszymi użytkownikami, ale nie możemy potwierdzić, że kupili ten produkt w sklepie tantis.pl.
  • Recenzja Zweryfikowana
    Potwierdzamy, że prezentowana opinia może dotyczyć danego produktu i zawiera elementy jego recenzji.

Dostawa i płatność

InPost Paczkomat® 24/7
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,49 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Automaty
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
5,99 zł
InPost Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
15,49 zł Pobranie 5,00 zł
Kurier GLS
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,00 zł
DPD Pickup Żabka i inne
data dostawy 21. listopada, piątek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
8,99 zł
Pocztex Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
14,49 zł Pobranie 6,00 zł
Pocztex - punkty odbioru
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 199,00 zł
11,99 zł
DPD Kurier
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
13,99 zł Pobranie 5,50 zł
ORLEN Paczka
data dostawy 20. listopada, czwartek
bezpłatna dostawa od 249,00 zł
10,99 zł
InPost International
data dostawy 27. listopada, czwartek
39,99 zł
Odbiór osobisty w Bielsku-Białej - ul. Londzina 57
data dostawy 20. listopada, czwartek
0,00 zł
Odbiór osobisty w Krakowie - ul. Podwale 1
data dostawy 20. listopada, czwartek
0,00 zł