Wydawnictwo: | SBM Renata Gmitrzak |
Liczba stron: | 192 |
Kup w zestawie:
Opis
Nalewka to alkoholowy napój powstały z kwiatów, owoców, korzeni lub ziół (często będący mieszanką różnych składników) zwykle o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Nazwa powstała od terminu „nalewać” odnoszącego się do zalewania owoców, kwiatów czy ziół różnymi alkoholami. Rodzajów nalewek jest mnóstwo! Można skosztować anyżówki, imbirówki, nalewki miętowej, benedyktyńskiej, pigwówki czy kardamonki. Uznaje się, że nalewka jako trunek jest produktem typowym i charakterystycznym dla polskiej kultury. Przepisy na tego typu napoje przekazywane są od lat z pokolenia na pokolenie. Receptury były pilnie strzeżone (często ujawniane dopiero w testamencie). W XVIII i XIX wieku powstały liczne publikacje dotyczące nalewkarstwa. Jest to niewątpliwie ciekawy i obszerny temat naszej kultury.
„Atlas nalewek polskich” wydany przed wydawnictwo SBM to kompendium wiedzy o tradycyjnych domowych nalewkach ziołowych, owocowych, miodowych, korzennych i innych. Receptury ujęte w alfabetycznym porządku są jasne i klarowne. Na prawie dwustu stronach znajdziemy nie tylko przepisy na znakomite trunki ale wiele cennych, praktycznych porad. Dowiemy się jak zebrać i przygotować owoce lub zioła potrzebne do konkretnej nalewki, przeczytamy wskazówki o tym, jak potem przechowywać powstały trunek, a co najważniejsze – poznamy sprawdzone patenty na to, by nalewka miała idealny aromat, kolor i smak.
Lektura „Atlasu nalewek polskich” inspiruje i kształci. Pozwala poznać tajemnice sztuki sporządzania nalewek, która jest już trwale wpisana w polską tradycję. To ważne, by pielęgnować to, co dla naszych przodków było tak wartościowe. Nalewki bowiem spełniały wiele funkcji. Ich picie było jasno określone – podawano je w małych kieliszkach, a te półsłodkie i półwytrawne głównie w towarzystwie potraw z mięsa. Przypisywano im również właściwości zdrowotne i w związku z tym wiele stosowano przy rozmaitych schorzeniach. Istniały także rozmaite zwyczaje związane z nalewkarstwem. Jednym z nich jest tradycja przygotowywania nalewki z okazji chrzcin dziecka i podanie jej dopiero na jego weselu.
Świadomość tego jak wielkie znaczenie w naszej kulturze ma przyrządzanie nalewek jest bardzo ważna. „Atlas nalewek polskich” przekonuje jak wiele pysznych, o wspaniałych właściwościach trunków można przygotować z mało skomplikowanych produktów.
Klienci, których interesował ten produkt, oglądali również:
Dane szczegółowe
Identyfikator produktu | 777853 |
Tytuł | Atlas nalewek polskich |
Autor | Opracowanie Zbiorowe |
Wydawnictwo | SBM Renata Gmitrzak |
Język wydania | polski |
Język oryginału | polski |
Liczba stron | 192 |
Data premiery | 2018-04-25 |
Rok wydania | 2018 |
Wymiary produktu [mm] | 240 x 22 x 165 |
Okładka | Twarda |
Cena detaliczna | 29,95 zł |
Nasza cena | 17,59 zł |
Recenzje
Najczęściej kupowane razem:
Dostawa





