Lubisz gotowanie, ale nie masz zbyt dużo czasu w ciągu dnia? Głowisz się, jak sprawić, by Twoje potrawy były jednocześnie smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu oraz, by przy okazji nie wydać na nie majątku? Interesują Cie kulinarne podróże i chętnie czerpiesz inspiracje z całego świata? Oto coś dla Ciebie!
Niezawodny Jamie Oliver poleca Ci książkę swojego autorstwa - „15 minut w kuchni. Pyszne, zbilansowane, superszybkie dania”. Zawiera ona 120 przepisów nawiązujących do azjatyckiego jedzenia ulicznego (tzw. streetfood), bogactwa kuchni marokańskiej, włoskiej, francuskiej oraz angielskiej.
Repertuar przepisów jest naprawdę bogaty – usatysfakcjonuje wegetarian, miłośników dań z ryb, sałatek, makaronów. Można też posłużyć się recepturami na pyszne koktajle, oryginalne kanapki, zupy i potrawy mięsne. Jeśli nie lubisz jakiegoś składnika lub nie masz do niego dostępu z powodzeniem zastąpisz go czymś innym.
W szybkim, a zarazem zdrowym, tanim i smacznym gotowaniu pomagają porady autora. To ułatwia codzienną pracę w kuchni. Przejrzysty układ graficzny sprawia, że z łatwością znajdziemy pożądany dział oraz przepis, a fotografie, wykonane przez przyjaciela Jamiego Olivera – Davida Loftusa zachęcają do kreatywności nawet tych, którzy nie przepadają za przyrządzaniem posiłków. Ta lektura stanowi również nieodzowną pomoc dla wszystkich tych, którzy mają trudność w przygotowaniu eleganckiej kolacji dla większej liczby – dania, zaprezentowane w poradniku „15 minut w kuchni. Pyszne, zbilansowane, superszybkie dania” idealnie nadają się również na przyjęcia, a triki usprawniają cały proces.
Autor – Jamie Oliver jest prezenterem telewizyjnym specjalizującym się w programach kulinarnych. Poświęcił on mnóstwo czasu na testowanie potraw i tworzenie oryginalnych połączeń składników, by smakosze, korzystający z tych przepisów czuli się w pełni usatysfakcjonowani. Każdą recepturę możesz modyfikować według własnego uznania, a nawet samodzielnie wymyślać i przyrządzać pyszne jedzenie na bazie „15 minut w kuchni. Pyszne, zbilansowane, superszybkie dania”. Autor pokusił się nawet o zrobienie listy sprzętów kuchennych usprawniających gotowanie, a także składników niezbędnych w każdej kuchni. Wszystko po to, by tworzenie posiłków stało się przyjemnością dla każdego, nawet zabieganego człowieka.